Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Rezort školstva uvíta pripomienky k novele zákona o vysokých školách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo tvrdí, že od začiatku je rezort otvorený konštruktívnej diskusii, čo dokazuje aj fakt, že novela vznikala rok a pol a podieľali sa na nej aj samotné vysoké školy a ich reprezentácie.

Bratislava 9. novembra (TASR) – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR je v súvislosti s návrhom novely zákona o vysokých školách (VŠ) otvorené diskusii a uvíta akékoľvek návrhy a pripomienky k zákonu, ktorý sa momentálne nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní. V reakcii na petíciu za zachovanie akademickej samosprávy na vysokých školách a ohlásený protest za slobodné univerzity to pre TASR uviedol odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva.

Návrh zákona podľa ministerstva školstva vychádza aj z relevantných zahraničných analýz, štúdií a porovnaní, z ktorých vyplýva, že slovenské vysoké školy nevyhnutne potrebujú reformu. "Uvedené návrhy majú za cieľ komplexne zlepšiť ich kvalitu, atraktivitu a otvorenosť. Všetky konštruktívne návrhy, ktoré budú viesť k zlepšeniu aktuálneho stavu a k pozdvihnutiu kvality vysokoškolského štúdia, budú vítané," poznamenali z ministerstva školstva.

Ministerstvo tvrdí, že od začiatku je rezort otvorený konštruktívnej diskusii, čo dokazuje aj fakt, že novela vznikala rok a pol a podieľali sa na nej aj samotné vysoké školy a ich reprezentácie. "Cieľom ministerstva je pripraviť čo najlepšiu reformu, preto uvíta pripomienky vysokých škôl v medzirezortnom pripomienkovom konaní," dodalo ministerstvo školstva.

Rada vysokých škôl, Študentská rada vysokých škôl, Univerzita Komenského aj Slovenská technická univerzita v Bratislave spolu s podporou Klubu dekanov spustili petíciu za zachovanie akademickej samosprávy na vysokých školách. Na 16. novembra organizujú Zodpovedný protest za slobodné univerzity. Žiadajú MŠVVaŠ SR stiahnuť aktuálny návrh novely, vrátiť sa k vecnej diskusii a nastaviť vysokoškolský zákon tak, aby pripravil prostredie pre skutočné zvyšovanie kvality univerzít a zredukovanie odlevu študentov a výskumníkov do zahraničia v záujme budúcnosti a konkurencieschopnosti Slovenska.