Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort školstva chce určiť maximálnu sumu školného za externé štúdium

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Najvyššie maximálne ročné školné majú platiť študenti odboru veterinárske lekárstvo. Na prvom stupni to môže byť suma 5970 eur, na druhom 8330 eur a na treťom 7770 eur.

Bratislava 9. augusta (TASR) – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR chce určiť maximálnu sumu ročného školného na akademický rok 2023/2024 za externé štúdium. Vyplýva to z opatrenia, ktoré rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.

Cieľom návrhu opatrenia je určiť maximálne sumy ročného školného, ktoré sa týkajú verejných vysokých škôl a štátnych vysokých škôl a sú určené pre študijné programy poskytované v externej forme štúdia. "Pri určení maximálneho ročného školného sa zohľadňuje dotácia pripadajúca na jedného študenta podľa metodiky rozpisu dotácií zo štátneho rozpočtu pre verejné vysoké školy," vysvetlil rezort školstva v predkladacej správe.

Zo zverejneného materiálu vyplýva, že suma maximálneho ročného školného závisí od ekonomickej náročnosti. "Tá sa v súčasnosti zohľadňuje v závislosti od študijného odboru, v ktorom sa získava vysokoškolské vzdelanie, absolvovaním príslušného študijného programu a stupňa získavaného vysokoškolského vzdelania. Preto je potrebné určiť rôzne sumy maximálneho ročného školného v jednotlivých študijných odboroch, respektíve študijných programoch v príslušnom študijnom odbore," vysvetľuje ministerstvo školstva v predloženom materiáli.

Najnižšie maximálne ročné školné majú mať študenti študijných odborov filozofia, historické vedy, politické vedy, právo, psychológia, sociálna práca, sociológia a sociálna antropológia, teológia či vedy o umení a kultúre. Na prvom stupni by mali študenti týchto odborov platiť 1560 eur, na druhom 2200 eur a na treťom 4390 eur. Na treťom stupni by maximálnu výšku školného v hodnote 4390 eur mali platiť aj študenti odborov ekonómia a manažment, logopédia a liečebná pedagogika, mediálnych a komunikačných štúdií, ošetrovateľstva, pôrodnej asistencie, učiteľstva a pedagogických vied a umenia.

Najvyššie maximálne ročné školné majú platiť študenti odboru veterinárske lekárstvo. Na prvom stupni to môže byť suma 5970 eur, na druhom 8330 eur a na treťom 7770 eur. V prípade spojeného prvého a druhého stupňa to bude 6920 eur.

Dátum účinnosti sa navrhuje od 15. septembra z dôvodu, aby boli sumy maximálneho ročného školného pre jednotlivé študijné odbory známe v dostatočnom predstihu.