Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort školstva: Meškanie plnení z plánu obnovy nie je nečinnosťou

Na snímke dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

Deklaruje, že podniká všetky potrebné kroky k tomu, aby implementácia reforiem a investícií bola realizovaná v určených termínoch a v čo najvyššej kvalite.

Bratislava 9. marca (TASR) - Omeškanie plnenia výziev z Plánu obnovy a odolnosti má iné dôvody ako nečinnosť. Pre TASR to v reakcii na tohtotýždňovú kritiku Branislava Gröhlinga (SaS) uviedlo ministerstvo školstva. Deklaruje, že podniká všetky potrebné kroky k tomu, aby implementácia reforiem a investícií bola realizovaná v určených termínoch a v čo najvyššej kvalite.

"V prípade komponentu osem sú už splnené dve kľúčové reformy," uviedol rezort. Nie je podľa neho pravdou, že pri školstve svietia čisto farby iba červená a oranžová, ktoré znamenajú, že sa tieto úlohy neplnia. Priblížil, že ide o reformy: Zavedenie systému periodického hodnotenia vedeckého výkonu a Nový prístup k akreditácii vysokoškolského vzdelávania.

Ministerstvo podotklo, že výzva k investičnej podpore pri strategickom rozvoji vysokých škôl bola riadne a včas vyhlásená, avšak neprihlásil sa do nej žiadny uchádzač. "V súčasnosti sa po konzultácii s Národnou implementačnou a koordinačnou autoritou a Európskou komisiou pripravuje nová výzva so zmenenými podmienkami," doplnil.

Zároveň pripravujú výzvu Komplexná modernizácia budov vysokých škôl a internátov. "Je momentálne plánovaná tak, že nebude podmienená spájaním sa vysokých škôl," spresnil rezort školstva. Tiež podľa ich slov požiadali, aby výzva Podpora pri strategickom rozvoji infraštruktúry vysokých škôl nebola podmienená zlúčením vysokých škôl, ale bola možnosť vo forme konzorcií.

"Pracujeme teda na výzvach a hľadáme možnosti, aby sme v rámci cieľov a míľnikov Plánu obnovy a odolnosti SR využili všetky prostriedky alokované pre tieto investície," skonštatovalo ministerstvo. Podotklo, že tretia žiadosť o platbu z mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti je naplánovaná na túto jeseň.

Hovorca premiéra Matej Neumann povedal, že omeškanie vzniklo, keď rezort školstva viedol Gröhling. V čase, keď ministerstvo opúšťal, plán obnovy mal červenou a oranžovou farbou na semafore označené viaceré ciele a míľniky. "Nové vedenie ministerstva školstva koná a zrýchľuje realizáciu opatrení, aby sa všetky míľniky a ciele stihli v stanovenom termíne," doplnil.

Zároveň postup a napĺňanie výziev plánu obnovy kontroluje Národná implementačná a koordinačná autorita, ktorá je na úrade vlády. "V prípade, ak eviduje omeškanie míľnikov, tak zasiahne a prijmú sa opravné opatrenia," podotkol Neumann.

Gröhling tento týždeň upozornil, že vinou ministerstva školstva môže Slovensko prísť o 815 miliónov eur pre neplnenie plánu obnovy. Ministerstvo je, ako tvrdí, nečinné a jeho kroky považuje za nezodpovedné. Priblížil, že kritizovaný by pre neplnenie plánu obnovy mal byť nielen bývalý minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, ale aj dočasne poverený minister školstva Ján Horecký.