Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort školstva: Na nového spolužiaka sa má pripraviť aj kolektív

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pre školy je k dispozícii 62 intervenčných tímov, v každom kraji je ich minimálne sedem. V intervenčných tímoch sú skupiny troch až ôsmich odborníkov.

Bratislava 22. marca (TASR) - Na príchod nových spolužiakov z Ukrajiny sa má okrem školy a učiteľov pripraviť aj triedny kolektív. Upozorňuje na to Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR v najčastejších otázkach a odpovediach v súvislosti so situáciou na Ukrajine z pohľadu školstva, ktoré sú zverejnené na webe rezortu.

"Škola, zamestnanci školy a najmä triedny učiteľ by mali príchodu nového žiaka venovať náležitú pozornosť. Dôležitá je spolupráca všetkých pedagogických a odborných zamestnancov školy, ale aj príprava triedneho kolektívu," uviedol rezort školstva. Zmena je podľa slov ministerstva školstva pre žiaka veľkou psychickou záťažou. "Odchod z krajiny, kde dovtedy vyrastal, znamená odtrhnutie sa od všetkého, čo poznal a je veľmi často sprevádzaný tzv. kultúrnym šokom," poznamenalo ministerstvo.

Všetky materiály spolu s metodickými usmerneniami, návodmi, v niektorých prípadoch aj v ukrajinskom jazyku, ktoré pripravili jednotlivé priamo riadené organizácie ministerstva školstva, sú uvedené na stránke ministerstva školstva, vo vytvorenej zložke Situácia na Ukrajine. Zároveň boli spustené telefónne linky v ukrajinskom jazyku a zriadená emailová adresa ukrajina@minedu.sk .

Pre školy je k dispozícii 62 intervenčných tímov, v každom kraji je ich minimálne sedem. V intervenčných tímoch sú skupiny troch až ôsmich odborníkov. Ide o psychológov, špeciálnych pedagógov, ktorí majú skúsenosti s krízovou intervenciou.

Rezort školstva má k dispozícii aj zoznam ukrajinsky hovoriacich odborníkov, ktorí sú k dispozícii jednotlivým tímom. "Ak majú školy záujem o pomoc týchto odborníkov, stačí kontaktovať ukrajina@minedu.sk," dodali z ministerstva školstva.

Minister školstva uplynulý týždeň informoval, že na Slovensku sa nachádza vyše 1700 nových žiakov z Ukrajiny, pričom najviac ich je v základných školách.