Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort školstva: Navýšenie ceny za štadión je pre predĺženie výstavby

Na snímke Národný futbalový štadión počas kontrolného dňa 12. decembra 2018 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Remišová podáva trestné oznámenie pre podozrenia zo spáchania trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa, ktoré sa týka podpisovania dodatkov a zmluvy o budúcej kúpnej zmluve.

Bratislava 5. februára (TASR) - Navýšenie ceny za Národný futbalový štadión (NFŠ) vyplývalo z predĺženia procesu výstavby, nárastu cien, ako aj potreby dodržať bezpečnosť a požiadavky na kvalitu. V reakcii na vyjadrenia nezaradenej poslankyne Národnej rady (NR) SR Veroniky Remišovej to pre TASR uviedol odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. Remišová v tejto súvislosti podáva trestné oznámenie.

"Mnohé dodatočné zmeny boli požadované mestskou časťou, hasičským zborom, Slovenským futbalovým zväzom či zmenou štandardov Únie európskych futbalových asociácií (UEFA)," dodali z ministerstva.

Remišová podáva trestné oznámenie pre podozrenia zo spáchania trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa, ktoré sa týka podpisovania dodatkov a zmluvy o budúcej kúpnej zmluve.

Ministerstvo uviedlo, že počas výstavby štadióna bolo zo strany NFŠ preinvestovaných navyše 43 miliónov eur, pričom ide o náklady, ktoré súviseli s reálnymi dodávkami tovarov, služieb a prác spojených s vybudovaním komplexu štadióna. Ich oprávnenosť bola podľa rezortu potvrdená uznávanou audítorskou spoločnosťou KPMG. "Monitorovací výbor navrhol navýšenie kúpnej ceny len o 23,3 milióna eur, čiže o 20 miliónov eur nižšej než dodatočné náklady investora," uviedol odbor s tým, že vláda schválila toto zvýšenie len za podmienok, že bude odsúhlasené Európskou komisiou, Protimonopolným úradom SR a potvrdené Úradom pre verejné obstarávanie.

Remišová kritizuje, že bývalý minister školstva Peter Plavčan (SNS) podpísal nevýhodnú zmluvu o budúcej zmluve, v ktorej sa štát zaviazal štadión odkúpiť. Z právnej analýzy podľa nej vyplýva, že Plavčan nemal právomoc zmluvu o budúcej zmluve podpísať a urobil tak zrejme protizákonne.

"Memorandum bolo podpísané v roku 2013, na jeho základe bola v roku 2013 uzatvorená Zmluva o poskytnutí dotácie medzi ministerstvom školstva a spoločnosťou Národný futbalový štadión, a. s. Zmluva o uplatnení opcie bola uzatvorená v roku 2016, cena opcie bola ohodnotená na osem miliónov eur. Uvedené procesy boli odsúhlasené Európskou komisiou," napísalo v reakcii ministerstvo školstva.

Remišová vyzýva ministerku školstva Martinu Lubyovú (SNS) na nepodpísanie dodatkov, keďže je podľa nej celý tento projekt pre štát nevýhodný. Poslankyňa tiež v tejto veci iniciovala zvolanie mimoriadneho parlamentného školského výboru.

NFŠ začali stavať na začiatku septembra 2016. Štát sa zaviazal dostavať a odkúpiť nekomerčnú časť štadióna a NFŠ poskytnúť dotáciu vo výške 27,2 milióna eur. Tá bude odrátaná z ceny pri odkúpení. Vláda minulý týždeň odsúhlasila dodatok k zmluve o budúcej kúpnej zmluve na NFŠ, podľa ktorého sa cena zvýši na 98.447.000 eur.