Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort školstva odmieta opakované narážky na predraženie projektu NFŠ

Na snímke sedadlá pre fanúšikov v Národnom futbalovom štadióne počas kontrolného dňa 12. decembra 2018 v Bratislave Foto: TASR - Pavel Neubauer

Hovorkyňa rezortu poukázala na to, že súčasná ministerka školstva M. Lubyová zdedila všetky zmluvy týkajúce sa Národného futbalového štadióna od svojich predchodcov a situáciu rieši transparentne.

Bratislava 7. februára (TASR) – Vynechanie podmienky o bezodplatnom využívaní Národného futbalového štadióna (NFŠ) reprezentačnými výbermi bola požiadavka Európskej komisie (EK), keďže by išlo o neoprávnenú štátnu pomoc. Zdôraznilo to Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR v reakcii na piatkové vyjadrenia nezaradenej poslankyne Národnej rady (NR) SR Veroniky Remišovej. Podľa rezortu je i toto Remišovej tvrdenie dôkazom, že opozičná poslankyňa využíva tému NFŠ v rámci svojho predvolebného boja, v ktorom neuvádza pravdivé informácie a osočuje ministerstvo.

MŠVVaŠ v tejto súvislosti odmietlo i opakované narážky na predraženie projektu NFŠ, vyjadrené porovnávaním ceny výstavby rôznych futbalových arén. "Nie je možné porovnávať akékoľvek štadióny. Cena sa zakladá na nákladoch verifikovaných renomovanou audítorskou spoločnosťou KPMG," pripomenula hovorkyňa rezortu školstva Ria Feik Achbergerová.

Poukázala na to, že súčasná ministerka školstva Martina Lubyová (SNS) zdedila všetky zmluvy týkajúce sa Národného futbalového štadióna od svojich predchodcov a situáciu rieši transparentne. "Všetky technické prílohy sú súčasťou vládneho materiálu, v ktorom sa zverejnil aj zápis z Monitorovacieho výboru NFŠ, ktorý sa zaoberal otázkou konečnej ceny aj správu spoločnosti KPMG, ktorá verifikovala oprávnenosť nákladov," uviedla a zdôraznila, že v súčasnosti sa nepredpokladá žiadna platba nad rámec pôvodného kontraktu. "Zvýšenie, ktoré schválila vláda, bude možné vyplatiť až v budúcnosti po odsúhlasení EK, Protimonopolným úradom a vyjadrením Úradu pre verejné obstarávanie," dodala hovorkyňa.

Z iniciatívy opozičnej poslankyne sa mal v piatok v súvislosti s NFŠ konať aj mimoriadny Výbor NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Rokovanie sa však z dôvodu neuznášaniaschopnosti neuskutočnilo. Na svojom tlačovom brífingu po výbore zopakovala Remišová tvrdenia o nevýhodnosti celej investície a konaní ministerstva školstva v prospech súkromného investora na úkor verejného záujmu.

Argumentovala napríklad tým, že pôvodne neexistovala nutnosť odkúpenia štadiónu štátom, aby sa zabezpečilo bezplatné využívanie NFŠ pre reprezentačné výbery. "Táto možnosť pre reprezentácie bola dohodnutá ako protihodnota štátnej dotácie na výstavbu. No zo zmluvy o budúcej kúpnej zmluve to už vypadlo," upozornila Remišová. Nevýhodnosť investície dokumentuje poslankyňa porovnaním s cenou výstavby iných štadiónov - napríklad štadiónom viedenského Rapidu či nákladmi na výstavbu futbalovej arény v Košiciach.

NFŠ začali stavať na začiatku septembra 2016. Štát sa zaviazal dostavať a odkúpiť nekomerčnú časť štadióna a NFŠ poskytnúť dotáciu vo výške 27,2 milióna eur. Tá bude odrátaná z ceny pri odkúpení. Dodatkom v roku 2016 sa stanovila maximálna kúpna cena na 75,2 milióna eur. V priebehu roka 2018 v posledných fázach výstavby sa hovorilo o zvýšení nákladov. Vláda minulý týždeň odsúhlasila dodatok k zmluve o budúcej kúpnej zmluve na NFŠ, podľa ktorého sa cena zvýši na 98.447.000 eur. Pri odrátaní príjmu z prenájmu za parkovacie miesta (6,25 milióna eur) sú zvýšené náklady na verejné financie vo výške necelých 17 miliónov eur.