Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort školstva osloví Krajniaka ohľadom zvýšenia príspevku na obed

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Foto: TASR – Pavel Neubauer

Pretože ak chceme zdravšie variť, tak potrebujeme aj zafinancovať obedy, povedal šéf rezortu školstva.

Bratislava 20. septembra (TASR) – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR osloví ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina), aby sa začali rozprávať o zvýšení príspevku v rámci obedov. V pondelok počas tlačovej konferencie to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Poznamenal, že v tejto súvislosti bude fungovať aj pracovná skupina.

"Pretože ak chceme zdravšie variť, tak potrebujeme aj zafinancovať obedy," povedal šéf rezortu školstva. Ako podotkol, keď bude vypracovaný projekt zvýšenia dotácie a aj dosahov na štátny rozpočet, tak ho budú prezentovať a diskutovať o ňom aj s kolegami v koalícii.

Rezort školstva sa zameral na školské stravovanie, jeho cieľom je zvýšiť atraktivitu jedál pripravovaných v školských jedálňach. Od septembra začala platiť revízia materiálno-spotrebných noriem. Z pôvodných receptúr boli vyradené nápoje s vysokým obsahom cukrov a so sladidlami, receptúry s obsahom vnútorností, s obsahom údeného mäsa, s nevhodnou kombináciou surovín, s obsahom polotovarov a hotové mrazené jedlá. Pridané boli zdravšie polievky, nátierky, pribudli tiež jedlá z diviny a zvýšil sa podiel čerstvej zeleniny.

Na otázku k zvýšeniu platov zamestnancov v školských jedálňach minister školstva poznamenal, že zvyšovanie platov zamestnancov nielen v jedálňach, ale v celom regionálnom školstve, je cieľom vyjednávania smerom k ministerstvu financií. „Predpokladám, že do polovice októbra budeme vedieť výsledok, akým spôsobom sa budeme môcť pozrieť na platy jednotlivých zamestnancov,“ uzavrel šéf rezortu školstva.