Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort školstva rieši zníženie spotreby energií viacerými opatreniami

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Realizuje napríklad výmenu interiérového a exteriérového LED osvetlenia vo všetkých spravovaných budovách, inštalujú sa inteligentné elektroventily riadené centrálne a nové termohlavice.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR plánuje ušetriť aspoň 15 percent spotreby energií. Vychádza pritom zo strategického materiálu schváleného vládou SR. V tejto súvislosti pripravilo viacero opatrení, potvrdil pre TASR odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva.

"Aktuálne sa spotreba v referenčnom období prepočítava vzhľadom na špecifické medziročné obdobie, ktoré má byť vykazované a sledované medzi dvomi rokmi v stanovených mesiacoch v zmysle vládou schváleného materiálu," uviedol rezort školstva.

Ministerstvo školstva pripravilo sériu opatrení na zníženie spotreby energií. Realizuje napríklad výmenu interiérového a exteriérového LED osvetlenia vo všetkých spravovaných budovách, inštalujú sa inteligentné elektroventily riadené centrálne a nové termohlavice. "Izolujú sa tepelné rozvody a tiež sa postupne vymieňajú staré energetický náročné spotrebiče za nové nízkoenergetické," spresnili z rezortu školstva.

Rezort znížil teplotu vykurovania o dva stupne v kancelárskych priestoroch a v ostatných priestoroch o päť stupňov. "Aktuálne ministerstvo vykonáva energetický audit, z ktorého vyplynú aj dlhodobé opatrenia na zníženie energetickej náročnosti spravovaných budov," uzavreli z ministerstva.