Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Rezort školstva spustil výzvu na zriadenie centier na podporu učiteľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Na tretie kolo výzvy je vyčlenených viac ako 1,5 milióna eur, ktoré budú financované z Plánu obnovy a odolnosti SR.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Rezort školstva spustil tretie a posledné kolo výzvy Učitelia pre 21. storočie, ktorej zámerom je vytvoriť sieť Regionálnych centier podpory učiteľov (RCPU). Chce ich zriadiť ďalších osem. Výzva je otvorená do 30. novembra. TASR o tom informovali z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

Na tretie kolo výzvy je vyčlenených viac ako 1,5 milióna eur, ktoré budú financované z Plánu obnovy a odolnosti SR. "Pre záujemcov sme pripravili päť online infoseminárov s návodmi a manuálmi, ako postupovať pri vypracovaní žiadosti. Na stretnutiach budú prezentované aj skúsenosti z doterajšej praxe už fungujúcich centier," uviedol Péter Urbán z odboru kurikula a inovácií vo vzdelávaní ministerstva školstva.

Žiadosti môžu byť podané z okresov, kde RCPU ešte neexistuje. Sú to okresy Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Levice, Topoľčany, Humenné, Snina, Medzilaborce, Stará Ľubovňa, Kežmarok, Stropkov, Svidník, Vranov nad Topľou a Trebišov. Z ministerstva poznamenali, že tento krok má podporiť profesionálnu prípravu pedagogických lídrov v regiónoch a poskytnúť podporu učiteľom pri implementácii nového kurikula formou mentoringu a poradenstva.

Prvých 16 RCPU začalo fungovať od 1. septembra 2022 a poskytlo mentoring viac ako 1100 učiteľom základných škôl počas prvého roka fungovania. Ďalších 16 centier bolo vybraných v druhom kole výzvy, a tak od 1. septembra 2023 funguje celkovo 32 centier, ktoré sú k dispozícii učiteľom vo všetkých regiónoch Slovenska. Hlavným cieľom je zriadiť 40 centier.