Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Rezort školstva spustil web s merateľnými ukazovateľmi výkonnosti VŠ

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Z ministerstva uviedli, že dáta sú dostupné na úrovni celých škôl, jednotlivých fakúlt aj študijných odborov.

Bratislava 19. februára (TASR) - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR spustilo webovú stránku s merateľnými ukazovateľmi výkonnosti verejných vysokých škôl (VŠ) na Slovensku. Je určená pre odborníkov, ale aj širokú verejnosť. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu rezortu.

"V rámci spracovania dátových podkladov pre výkonnostné zmluvy sme pripravili verejne prístupnú interaktívnu webovú stránku, prostredníctvom ktorej je možné získať prehľad o plnení štátom určených výkonnostných ukazovateľov," uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Štátny tajomník ministerstva školstva Róbert Zsembera poukázal na to, že dátové prehľady nemajú za cieľ rozdeľovať VŠ na kvalitné a nekvalitné. "Poukázaním na ich výkonnosť, možnosti hlbšej diverzifikácie a profilácie chceme sprostredkovávať verejnosti overené informácie a zároveň umožniť získať lepší prehľad o možnostiach štúdia na Slovensku," priblížil.

Z ministerstva dodali, že dáta sú dostupné na úrovni celých škôl, jednotlivých fakúlt aj študijných odborov. Webová stránka je dostupná na ich webovom sídle a bude každý rok doplnená o aktuálne údaje.

Všetky VŠ na Slovensku už podpísali výkonnostné zmluvy, v ktorých sa zaviazali k plneniu viacerých merateľných ukazovateľov. Za ich splnenie môžu v rokoch 2024 až 2026 získať finančný príspevok navyše. Na financovanie VŠ je na tri roky vyčlenených vyše 300 miliónov eur.