Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Stredné školy sa od pondelka otvoria v deviatich okresoch

Na archívnej snímke študenti v triede Strednej priemyselnej školy stavebnej Emila Belluša v Trenčíne. Foto: TASR – Radovan Stoklasa

Ministerstvo školstva naďalej odporúča novootvoreným školám, aby žiakom v prvom týždni dopriali čas na prispôsobenie sa.

Bratislava 28. apríla (TASR) - K piatim okresom, ktoré od tohto týždňa majú otvorené všetky stupne škôl, pribudnú od nasledujúceho pondelka ďalšie štyri – do lavíc na stredných školách zasadnú žiaci aj v Dunajskej Strede, Komárne, Skalici a v Stropkove. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Od pondelka (26. 4.) sa zapol regionálny Covid školský automat. Tým sa umožňuje posudzovať epidemiologická situácia na regionálnej úrovni, teda v prípade priaznivého vývoja aj lokálne otvárať rôzne stupne škôl. "Aktuálne čísla sú veľmi dobré. Chcel by som ale aj napriek tomu poprosiť všetkých, školy, učiteľov, nepedagogických a odborných zamestnancov škôl, rodičov aj žiakov, aby sme boli čo najzodpovednejší a dodržiavali jednotlivé opatrenia. Tým, že sa uvoľňujú opatrenia, ľudia začnú čoraz menej času tráviť doma a stretávať sa. To, či sa nám podarí udržať priaznivé čísla aj naďalej závisí od toho, ako sa budeme počas tohto uvoľňovania správať," uviedol minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Ako dodal, ak sa budú všetci správať zodpovedne aj v prírode, v obchodoch, alebo na terasách, budú v bezpečí aj deti v školách.

V bordových okresoch budú, tak ako doposiaľ, otvorené materské školy, prvý stupeň základných škôl, 8. a 9. ročník základných škôl, špeciálne školy, stredné zdravotnícke školy, končiace ročníky stredných škôl, poradne a základné umelecké školy (ZUŠ) pre individuálnu prácu so žiakom.

V červených okresoch budú otvorené materské školy, prvý stupeň základných škôl a navyše sa otvorí celý 2. stupeň základných škôl a prvé štyri ročníky na osemročných gymnáziách (príma až kvarta). Otvorené sú tiež špeciálne školy, stredné zdravotnícke školy, končiace ročníky stredných škôl, poradne a ZUŠ pre individuálnu prácu so žiakom.

A v ružových okresoch budú môcť školy obnoviť školské vyučovanie v prezenčnej forme už vo všetkých ročníkoch základných aj stredných škôl. Otvoria sa tiež ZUŠ a jazykové školy pre skupinovú výučbu.

Ministerstvo školstva naďalej odporúča novootvoreným školám, aby žiakom v prvom týždni dopriali čas na prispôsobenie sa.