Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Rezort školstva upozorňuje na zákaz politických kampaní na školách

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD)prichádza na 28. rokovanie Vlády SR v Bratislave 17. apríla 2024. Foto: TASR Jaroslav Novák

Objasňuje, že diskusie o veciach verejných aj o politike sú vítanou súčasťou vzdelávania žiakov, ale musia sa vyhnúť akejkoľvek forme propagácie politických strán alebo kandidátov.

Bratislava 22. mája (TASR) - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR upozorňuje v súvislosti s voľbami do Európskeho parlamentu na to, že politické kampane na školách sú v rozpore so zákonom. Objasňuje, že diskusie o veciach verejných aj o politike sú vítanou súčasťou vzdelávania žiakov, ale musia sa vyhnúť akejkoľvek forme propagácie politických strán alebo kandidátov. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu MŠVVaM.

"Školy zohrávajú kľúčovú úlohu pri budovaní pluralitnej a demokratickej občianskej spoločnosti. Diskusie o politike, ktoré sú politicky neutrálne a bez propagácie konkrétnych strán a kandidátov, sú vítané a môžu prispieť k rozvoju občianskej gramotnosti a kritického myslenia žiakov. Politici sa však musia zdržať kampaňovania, obzvlášť v citlivom období pred voľbami," uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Ministerstvo považuje za žiaduce, aby sa žiaci stretávali s osobami, ktoré formujú verejné dianie, ale vždy je nutné podľa neho zabezpečiť, aby stretnutia zostali v rovine neutrálnej diskusie. Zároveň pripomína, že aj tretie strany, ako neziskové organizácie alebo iné externé subjekty, musia dodržiavať princíp apolitickosti pri organizovaní prednášok a distribúcii vzdelávacích materiálov na školách.

"Aktivity, ktoré majú za cieľ politické ovplyvňovanie žiakov bez zaručenia plurality názorov, sú neprípustné," prízvukovalo ministerstvo.

Rezort školstva sa zároveň zaväzuje pokračovať v ochrane neutrality školského prostredia a podporovať vzdelávacie aktivity, ktoré prispejú k rozvoju kritického myslenia a občianskej zodpovednosti mladých ľudí.