Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Prognóza: V niektorých okresoch je predpoklad, že zatvoria triedy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rezort školstva konkretizoval, že to závisí od zaočkovanosti učiteľov, žiakov starších ako 12 rokov aj celkovej populácie.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Je pravdepodobné, že v okresoch s nižšou zaočkovanosťou bude vyšší výskyt ohnísk nákazy ochorenia COVID-19 a aj vyššia pravdepodobnosť dištančného vzdelávania. Vyplýva to z prognózy vývoja epidemiologickej situácie na školách, ktorú si dal rezort školstva vypracovať od skupiny odborníkov, epidemiológov a matematikov. Tí vypracovali koeficient rizikovosti škôl po jednotlivých okresoch. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva.

V prípade základných škôl ide o rizikové okresy Námestovo, Veľký Krtíš, Poltár, Rimavská Sobota či Gelnica, kde je výraznejší predpoklad, že budú uzatvorené jednotlivé triedy a prechod na dištančné vzdelávanie. Rezort školstva konkretizoval, že to závisí od zaočkovanosti učiteľov, žiakov starších ako 12 rokov aj celkovej populácie.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) poznamenal, že zaočkovanosť žiakov vo vekovej kategórií od 12 do 17 rokov sa zvýšila za posledný mesiac z 19 na 22 percent. Doplnil, že aj v prípade stredných škôl patria k rizikovejším okresom Poltár, Rimavská Sobota, Námestovo, Gelnica, ale aj Košice-okolie, kde je predpoklad, že koncom septembra respektíve začiatkom októbra budú niektoré triedy prechádzať do dištančného vzdelávania. "Tento dokument je živý dokument a bude sa prispôsobovať každý týždeň na základe vstupných dát, ktoré analytici majú," vysvetlil minister.

Rezort školstva rokuje s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nom. OĽANO) a hlavným hygienikom SR Jánom Mikasom o troch moduloch karantény, a to konkrétne o možnosti skrátenia karantény, využití PCR testov po piatich dňoch a o zavedení individuálnej karantény pri stanovených podmienkach.