Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Rezort školstva víta návrh na vytvorenie turistického registra

Na archívnej snímke z 30. júna 2021 turistickév značenie vedúca k Pustému hradu z obce Sklené Teplice. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Najväčšie náklady očakáva MŠVVaŠ v prvom roku účinnosti novej legislatívy najmä v súvislosti s prvotným naplnením turistického registra.

Bratislava 6. júna (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR víta iniciatívu poslancov, ktorí navrhli vytvoriť štátny register turistických informačných miest smerovníkov a trás. Takáto regulácia podľa rezortu na Slovensku chýba.

"S vytvorením turistického registra sme už počítali v súvislosti s úpravami informačného systému športu, takže tieto náklady máme pokryté vo vlastnej réžii," uviedol pre TASR odbor komunikácie MŠVVaŠ. Pripomenul, že podľa súčasného znenia zákona o športe sú už teraz povinní zverejňovať evidenciu športovej infraštruktúry na športovom portáli. "V tomto duchu ide o doplnenie nového registra založeného na podobnom princípe," priblížili.

Rezort školstva vysvetlil, že v rámci rozpočtu aj v súčasnosti každoročne financujú značenie turistických trás. Najväčšie náklady očakáva MŠVVaŠ v prvom roku účinnosti novej legislatívy najmä v súvislosti s prvotným naplnením turistického registra.

Poslanci za OĽANO a SaS podali do parlamentu návrh zákona o turistických trasách. Predpokladá vytvorenie turistického registra, ktorý by spravovalo ministerstvo školstva. Nová legislatíva by mala upravovať turistické trasy, proces a zodpovedné osoby za ich značkovanie, tiež ich práva a povinnosti. Návrhom sa majú upraviť aj práva a povinnosti turistov, správcov turistickej trasy, vlastníka, nájomcu a správcu pozemku, cez ktorý vedie turistická trasa.