Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Rezort školstva vyhlasuje schému na podporu ranej starostlivosti

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Foto: TASR - Pavol Zachar

Cieľom grantovej schémy je podpora služieb ranej starostlivosti v MRK a v prostredí generačnej chudoby, ktoré by prácou s rodinami v domácom prostredí pomáhali prekonávať existujúce bariéry.

Bratislava 3. marca (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR vyhlasuje grantovú schému na podporu poskytovania ranej starostlivosti a ranej intervencie deťom vo veku do šesť rokov, najmä z prostredia marginalizovaných rómskych komunít (MRK) a z prostredia generačnej chudoby. V rámci tejto schémy bude ministerstvo vyhlasovať výzvy pre mimovládne a iné organizácie. Informuje o tom rezort školstva na svojom webe.

Cieľom grantovej schémy je podpora služieb ranej starostlivosti v MRK a v prostredí generačnej chudoby, ktoré by prácou s rodinami v domácom prostredí pomáhali prekonávať existujúce bariéry. Okrem toho tiež rozvíjali kognitívne a motorické zručnosti detí, pripravovali ich na vstup do formálneho predprimárneho vzdelávania a robili osvetu o jeho prínosoch medzi rodičmi. Dôraz sa bude podľa rezortu školstva klásť na zapojenie žien priamo z komunity ovládajúcich jej jazyk a miestne podmienky, ktoré absolvujú školenie a mentoring.

Súčasťou nástrojov na podporu zvýšenia účasti detí z rodín v hmotnej núdzi na predprimárnom vzdelávaní bude aj motivovanie rodín pomocou podmienených finančných transferov. Podpora služieb ranej starostlivosti zároveň posilní rovnosť žien a mužov v MRK, a to rozvojom čitateľskej gramotnosti a rodičovských zručností matiek.

Ministerstvo vyhlasuje grantovú schému na základe plnenia plánu obnovy a odolnosti SR v rámci komponentu 6: Dostupnosť, rozvoj a kvalita inkluzívneho vzdelávania. Jeho hlavným cieľom je znížiť podiel žiakov, ktorí nedosahujú ani základnú úroveň zručností, znížiť socioekonomický vplyv na vzdelávacie výsledky žiakov a podporiť rovnosť príležitostí vo vzdelávaní. Medzi ďalšie ciele patrí zvýšenie podielu detí v predškolskom veku, ktoré sa zúčastňujú na predprimárnom vzdelávaní, zníženie miery predčasného ukončovania školskej dochádzky so špeciálnym zameraním na zdravotne a sociálne znevýhodnené deti, prispôsobenie vzdelávania individuálnym potrebám každého dieťaťa a zníženie miery preraďovania znevýhodnených detí z hlavného vzdelávacieho prúdu do špeciálneho školstva. Komponent je taktiež v súlade so Stratégiou rovnosti, inklúzie a participácie Rómov do roku 2030.

Celková výška finančných prostriedkov na grantovú schému je v rokoch 2022 – 2026 alokovaná vo výške 6.131.132 eur. Prvú výzvu v grantovej schéme ministerstvo vyhlási a zverejní na jar.