Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort školstva: Návšteva pápeža bude braná ako účasť na exkurzii

Pápež František požehnáva z okna Apoštolského paláca počas nedeľňajšej modlitby Anjel pána na Námestí Sv. Petra vo Vatikáne 5. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Riaditeľ školy môže v súvislosti s návštevou pápeža v pondelok a utorok poskytnúť voľno podľa zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon).

Bratislava 9. septembra (TASR) - Účasť detí a žiakov všetkých druhov škôl (materských, základných aj stredných) na podujatiach v rámci návštevy Svätého Otca 13. a 14. septembra sa považuje za účasť na exkurzii. Tá je súčasťou výchovno-vzdelávacieho procesu. Vyplýva to z usmernenia pre školy k návšteve Svätého Otca Františka na Slovensku v dňoch 12. až 15. septembra. Informuje o tom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR na svojom webe.

"Exkurzia môže byť zorganizovaná aj pre vybranú skupinu detí alebo žiakov," vyplýva z usmernenia, kde sa ďalej dodáva, že sa na nej nemusí zúčastniť celá trieda. Ak sa dieťa alebo žiak nezúčastní na podujatí, ktoré sa uskutoční v Bratislave, Košiciach alebo v Prešove, v tento deň sa zúčastní na bežnom vyučovaní.

Riaditeľ školy môže v súvislosti s návštevou pápeža v pondelok a utorok poskytnúť voľno podľa zákona o výchove a vzdelávaní (školský zákon). Alebo, ak to prevádzkové podmienky umožňujú, zabezpečiť pre deti a žiakov dištančné vzdelávanie.

Pápež František na septembrovej (12. - 15. 9.) návšteve Slovenska zavíta do Bratislavy, Košíc, Prešova a Šaštína. Stretne sa s troma najvyššími ústavnými činiteľmi, ale aj zástupcami židovskej či rómskej komunity. V Šaštíne je na programe svätá omša s homíliou Svätého Otca.