Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti bude riešiť návrhy o disciplinárnych konaniach

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

V rámci toho sa bude zaoberať aj návrhom od Slovenskej advokátskej komory, ktorým chce čiastočne prelomiť povinnosť mlčanlivosti o disciplinárnych konaniach advokátov.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Rezort spravodlivosti chce v rámci kreovania disciplinárneho poriadku pre Najvyšší správny súd komplexne riešiť aj otázku disciplinárnej zodpovednosti právnických profesií. V rámci toho sa bude zaoberať aj návrhom od Slovenskej advokátskej komory (SAK), ktorým chce čiastočne prelomiť povinnosť mlčanlivosti o disciplinárnych konaniach advokátov. TASR to potvrdil hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.

"SAK nemá legislatívnu iniciatívu. Snažíme sa preto, ak máme záujem o zmenu právnych predpisov, ísť štandardným legislatívnym postupom, teda požiadame ministerstvo o návrh novely," uviedla pre TASR hovorkyňa SAK Alexandra Donevová. Namiesto poslaneckých návrhov chce advokátska komora, aby bol pri implementácii tohto návrhu použitý štandardný legislatívny postup. "Vrátane pripomienkového konania, predloženia na vládu SR a následne schválenia v Národnej rade SR," doplnila.

SAK pripomenula, že jej bol zo strany ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) daný prísľub, že sa bude touto témou zaoberať. "Je aj naším záujmom, aby sme mohli lepšie informovať o postupe proti advokátom, ktorých disciplinárne stíhame. Terajšie nastavenie advokátskej mlčanlivosti nám to neumožňuje takmer vôbec," podotkla Donevová.