Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti: Intervenčné centrá majú byť o rok po celej SR

Ilustračná foto Foto: TASR/DPA

Vznik intervenčných centier umožnila novela zákona o obetiach trestných činov s účinnosťou od 1. júla.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Intervenčné centrá na pomoc obetiam domáceho násilia by mali od začiatku budúceho roka pokrývať už všetky kraje. V súčasnosti ich funguje sedem, pôsobia v piatich samosprávnych krajov. Od januára majú pribudnúť ďalšie dve. Pre TASR to uviedol hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.

"Intervenčné centrum na základe spolupráce s políciou zabezpečuje pomoc obetiam domáceho násilia v prípadoch, ak bola násilná osoba vykázaná zo spoločnej domácnosti, ako aj pomoc tým obetiam domáceho násilia, ktoré sa naň priamo obrátia, a to bezplatne minimálne po dobu troch mesiacov," vysvetlil Bubla. Ako doplnil, činnosť intervenčných centier bude plne financovaná z dotácií MS SR od začiatku budúceho roka.

Vznik intervenčných centier umožnila novela zákona o obetiach trestných činov s účinnosťou od 1. júla. Ich úlohou je nadviazať s obeťou domáceho násilia prvý kontakt do 72 hodín po doručení záznamu o vykázaní zo strany polície a ponúknuť im odbornú pomoc. Ide najmä o krízovú psychologickú intervenciu, právnu pomoc, vyhodnotenie hrozby nebezpečenstva ohrozenia života alebo zdravia či zostavenie bezpečnostného plánu v spolupráci s obeťou.

O označenie "intervenčné centrum" môžu požiadať akreditované subjekty poskytujúce špecializovanú odbornú pomoc obetiam trestného činu domáceho násilia. Policajti musia podľa novely zákona o Policajnom zbore účinnej od novembra po vykázaní osoby informovať ohrozenú osobu o intervenčných centrách a poslať záznam o vykázaní príslušnému centru.