Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti: Istanbulský dohovor si žiada ďalšiu diskusiu

Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády SR a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská. Foto: TASR/Pavol Zachar

Ministerka Žitňanská pripomenula, že o ratifikácii by mala rozhodnúť vláda a následne parlament.

Bratislava 12. júla (TASR) – Proces ratifikácie Istanbulského dohovoru, ktorý sa týka predchádzania násiliu voči ženám a domácemu násiliu by mal byť nateraz odložený. Navrhuje to ministerstvo spravodlivosti pod vedením Lucie Žitňanskej (Most-Híd), ktoré takýto návrh predložilo v utorok (11.7.) do medzirezortného pripomienkového konania.

Žitňanskej rezort je presvedčený, že otázka ratifikácie dohovoru aj naďalej vyvoláva principiálne rozpory. Cieľom návrhu je preto zabezpečiť ďalší priestor na pokračovanie v potrebnej diskusii k tejto téme, ozrejmilo ministerstvo v dnešnej tlačovej správe.

Ministerka Žitňanská pripomenula, že o ratifikácii by mala rozhodnúť vláda a následne parlament. „Tak, ako vnímam politickú scénu, tak nevidím, že by v tejto chvíli mal Istanbulský dohovor politickú podporu v parlamente,“ uviedla počas minulotýždňového stretnutia s novinármi.

„Rovnako vnímam, že diskusia, ktorá sa vedie aj v spoločnosti a medzi mimovládnymi organizáciami, zatiaľ názory nezblížila, naopak, ako keby ostali vyhranené. Takže v tejto chvíli to vidím tak, že táto téma vyžaduje ešte širšiu diskusiu a vyjasňovanie si pozícií a postojov, a to navrhnem vláde, aby ten proces bol nateraz odložený,“ doplnila.

Hovorca ministerstva Peter Bubla vysvetlil, že po právnej stránke je Slovensko pripravené pristúpiť k ratifikácii Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násilia voči ženám a domácemu násiliu a boji proti nemu, čo je oficiálny názov Istanbulského dohovoru. „V spoločnosti však naďalej pretrvávajú dva protichodné názorové prúdy k otázke ratifikácie. Potvrdzujú to aj diskusie so zainteresovanými,“ uviedol Bubla s tým, že posledná takáto diskusia bola na ministerstve koncom júna.

Na tomto stretnutí diskutovali zástupcovia štátnej správy, ako aj mimovládnych organizácií predstavujúcich zástancov aj odporcov ratifikácie dohovoru. Účelom schôdzky bolo podľa Bublu zistiť, či a ako sa celospoločenská diskusia v tejto otázke za posledné štyri roky vyvinula a či sa diskusia v spoločnosti posúva k zblíženiu názorov.

„Aj na základe ostatnej debaty máme za to, že otázka ratifikácie Istanbulského dohovoru v spoločnosti naďalej vyvoláva principiálne rozpory. Téma si vyžaduje hlbšiu a časovo náročnejšiu diskusiu. Nevidíme preto priestor na bezprostredné pokračovanie v procese smerujúcom k ratifikácii dohovoru,“ zdôvodnil hovorca rezortu návrh na odloženie procesu.

Pôvodne mal byť návrh na ratifikáciu Istanbulského dohovoru predložený na vládu v druhom polroku 2013. Ministerka teraz plánovala učiniť tak do konca júna. Najnovšie navrhuje, aby sa vláda ratifikáciou dohovoru zaoberala po vyhodnotení verejnej a odbornej diskusie bez uvedenia termínu splnenia úlohy.

Dohovor podpísalo v roku 2011 v tureckom Istanbule celkovo 44 z 47 krajín Európy. Ide i záväzný právny dokument, ktorý prvýkrát v európskom priestore ustanovuje právne záväzné štandardy na predchádzanie násiliu na ženách a domácemu násiliu. Doteraz ho ratifikovalo 23 z nich, informovalo ministerstvo spravodlivosti. Medzi krajiny, ktoré dohovor podpísali a neratifikovali, patrí napríklad aj Veľká Británia a Nemecko.