Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti: Personálna situácia v ZVJS sa stáva kritickou

Na archívnej snímke ostnaté drôty a plot v Ústave na výkon trestu a odňatia slobody. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Príslušníci zboru sú podľa MS SR dlhodobo vyčerpaní z dôvodu výkonu štátnej služby aj v čase osobného voľna, čo má priamy dosah na kvalitu plnenia a bezpečnosť výkonu štátnej služby.

Bratislava 16. marca (TASR) - Už dlhšiu dobu nepriaznivá personálna situácia v Zbore väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) sa v súčasnosti stáva kritickou. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR na to upozorňuje v správe o nedostatku personálu zboru, ktorú možno v súčasnosti pripomienkovať. Volá po zvýšení počtu príslušníkov ZVJS a zlepšení ich finančného ohodnotenia.

"Uvedené sa navrhuje najmä z dôvodu potreby priblíženia sa k štandardným podmienkam výkonu povolaní väzenskej služby v iných krajinách Európskej únie, v porovnaní s ktorými zbor výrazne zaostáva," uviedlo ministerstvo v materiáli.

Pomer väznených osôb k personálu zboru je na Slovensku približne 1,8. "V krajinách Európskej únie, rovnako ako v krajinách Rady Európy je priemer vo výške 1,5, a to počnúc krajinami ako Holandsko s pomerom 0,8 či Dánsko a Švédsko s pomermi 0,9 odsúdeného na jedného príslušníka," doplnil rezort.

Za nevyhnutné považuje zvýšiť počet systematizovaných funkčných miest príslušníkov zboru o 378. "V niektorých služobných úradoch je celková obsadenosť funkčných miest na úrovni 84 percent, niekde dokonca len 77 percent," spresnilo ministerstvo.

Príslušníci zboru sú podľa MS SR dlhodobo vyčerpaní z dôvodu výkonu štátnej služby aj v čase osobného voľna, čo má priamy dosah na kvalitu plnenia a bezpečnosť výkonu štátnej služby.

V súvislosti so slabým finančným ohodnotením poukázal rezort na nezáujem o tento druh zamestnania a časté ukončenie štátnej služby. "Len v roku 2022 skončilo služobný pomer 333 príslušníkov zboru, zatiaľ čo prijatých bolo o 64 menej, t. j. len 269 príslušníkov zboru," priblížilo ministerstvo.