Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti sa bude sťahovať vo februári

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Rezort sa má presťahovať do priestorov Výskumného ústavu zváračského na Račianskej ulici v Bratislave spolu s Centrom právnej pomoci v novom termíne od 10. februára do 27. respektíve 28. februára.

Bratislava 30. januára (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR sa bude sťahovať vo februári. Opakované posúvanie termínov bolo podľa rezortu spôsobené dodatočnými stavebnými prácami. TASR o tom informovala hovorkyňa MS SR Zuzana Drobová.

Rezort sa má presťahovať do priestorov Výskumného ústavu zváračského na Račianskej ulici v Bratislave spolu s Centrom právnej pomoci v novom termíne od 10. februára do 27. respektíve 28. februára. Ročný nájom a prevádzka nových priestorov MS SR by mali vyjsť na 1,7 milióna eur. Po dvoch rokoch by ju mala vláda SR odkúpiť za sumu presahujúcu 20 miliónov eur.

Budova ministerstva sídli roky na Župnom námestí v Bratislave, kde je v súčasnosti aj so sídlom Najvyššieho súdu SR. Tento stav chcela zmeniť svojho času už predchádzajúca ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská z kapacitných dôvodov.

Sťahovanie ministerstva sa niekoľkokrát odkladalo. Zo stanoviska MS SR vyplýva, že bol problém so statickým posudkom budovy. "Bolo konštatované, že budova staticky vyhovuje normám platným v dobe jej výstavby," uviedla Drobová s tým, že rezortu to nestačilo, a tak bol následne na náklady investora urobený posudok nad rámec toho, čo vyžaduje zákon. "Na základe tejto skutočnosti investor pristúpil k masívnemu zosilneniu budovy, čo spôsobilo tri mesiace prác navyše a údajne navyše aj náklad prevyšujúci dva milióny eur," vysvetľuje hovorkyňa. Spresnila, že táto suma bola uhradená z prostriedkov investora.