Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti súhlasí so zverejňovaním užívateľov výhod

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rezort pripomína, že transparentnosti pomohol aj novovytvorený register partnerov verejného sektora.

Bratislava 10. decembra (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR sa prihlásilo k princípom zverejňovania údajov o konečných užívateľoch výhod, ktoré vypracovali krajiny presadzujúce posilnenie transparentnosti v tejto oblasti. TASR o tom informovali z tlačového oddelenia MS SR.

„Verím, že zverejňovanie konečných vlastníkov právnických osôb prispeje k vyššej transparentnosti vlastníckych vzťahov tak u nás doma, ako aj na globálnej úrovni a pomôže v boji proti praniu špinavých peňazí, korupcii a daňovým únikom, ako aj k posilneniu dôvery a integrity v spoločnosti,“ povedal minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Rezort pripomína, že transparentnosti pomohol aj novovytvorený register partnerov verejného sektora. Ten slúži na odtajnenie vlastníckych štruktúr firiem, ktoré obchodujú so štátom, a udeľuje súdom právomoc pokutovať subjekty, ktoré zákon nedodržiavajú.

„Vláda SR sa zaviazala zohľadniť tieto princípy pri tvorbe ďalších politík v Akčnom pláne Iniciatívy pre otvorené vládnutie v Slovenskej republike na roky 2020 – 2021,“ uzatvára rezort.