Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva súhlasí s úpravou ohľadne hlavného hygienika

Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo zdravotníctva SR na Limbovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

S pozmeňujúcim návrhom okrem ÚVZ nesúhlasí ani Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR súhlasí so zmenami nárokov na kvalifikáciu hlavného hygienika a pri menovaní regionálnych hygienikov. Pre TASR to potvrdila jeho hovorkyňa Petra Lániková. Zmeny, ktoré má priniesť pozmeňujúci návrh poslanca parlamentu Mareka Krajčího (OĽANO), kritizuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR aj Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť (SEVS).

Cieľom úpravy je podľa rezortu zvýšenie efektívnosti a zníženie byrokratickej záťaže. S kritikou ÚVZ nesúhlasí. "Tvrdenie ÚVZ, že sa uvedené nezakladá na pravde, za MZ SR odmietame," spresnil.

Ministerstvo odmieta, že by novelizáciou zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia došlo k vylúčeniu hlavného hygienika z procesu vymenovávania a odvolávania regionálnych hygienikov. Poukázalo, že minister zdravotníctva ich vymenúva a odvoláva na základe návrhu hlavného hygienika, prípadne podľa svojho rozhodnutia.

Rezort tiež súhlasí so zámerom, aby sa hlavným hygienikom mohla stať aj osoba s kvalifikačnými predpokladmi na vedúceho odboru na orgáne verejného zdravotníctva. ÚVZ upozorňoval, že hlavným hygienikom by po novom mohol byť človek bez primeranej odbornej kvalifikácie na takto závažnú funkciu. "Stanovisko ÚVZ SR by v takom prípade znevažovalo odbornosť a praktické skúsenosti odborných pracovníkov vo verejnom zdravotníctve, čo veríme, že nebolo ich cieľom," podotklo ministerstvo.

S pozmeňujúcim návrhom okrem ÚVZ nesúhlasí ani Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť. Jej prezidentka Zuzana Krištúfková skritizovala, že po zmene by sa mohla stať hlavným hygienikom aj osoba, ktorá nemusí byť lekárom. Kompetencie hlavného hygienika si podľa nej vyžadujú medicínske vzdelanie.

ÚVZ okrem toho poukázal, že aktuálne navrhovanej zmene nepredchádzala verejná odborná diskusia. Súčasné podmienky pre hlavného hygienika podľa úradu odpovedajú na potreby a požiadavky praxe. Upozornil, že prešli v plnom rozsahu legislatívnym procesom a prediskutovali sa dané oblasti aj kompetencie.