Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia: SR nebude nikdy akceptovať útoky na civilistov

Na snímke Afganci čakajú pred bankou v Kábule 25. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Pri dvoch štvrtkových samovražedných bombových útokoch v blízkosti letiska v afganskej metropole Kábul zahynulo 13 amerických vojakov a 90 ďalších ľudí.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Slovenská republika nebude nikdy akceptovať útoky teroristov na civilné obyvateľstvo a medzinárodné sily, ktoré vykonávajú humanitárnu operáciu. V reakcii na štvrtkový (26. 8.) teroristický útok na letisku v afganskom Kábule to vyhlásilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Útok označilo za neakceptovateľný čin, za ktorý má byť vyvodená zodpovednosť.

"Útoky v blízkosti Medzinárodného letiska Hamida Karzaia priniesli ďalší smútok do mnohých afganských rodín, ktoré nechcú nič iné, ako žiť bez strachu o svoje životy. Slovenská republika nebude preto nikdy akceptovať útoky teroristov na civilné obyvateľstvo a medzinárodné sily, ktoré vykonávajú humanitárnu operáciu," zdôraznil komunikačný odbor ministerstva.

Cieľom teroristov boli vojaci USA a ďalší spojeneckí vojaci, ktorí umožnili aj návrat občanov Slovenska z Afganistanu. "Ide o neakceptovateľný čin, za ktorý musia tí, ktorí útok naplánovali, niesť zodpovednosť. Organizátori útoku jasne ukázali, že nechcú, aby budúcnosť Afganistanu boli mier, stabilita a prosperita pre všetkých obyvateľov bez rozdielu na etnicitu alebo náboženskú príslušnosť," skonštatoval slovenský rezort diplomacie. Ubezpečil, že v spolupráci so spojencami a partnermi bude pokračovať v podpore mierumilovného Afganistanu, ktorý sa nesmie stať ani terčom, ani útočiskom pre teroristov.

Pri dvoch štvrtkových samovražedných bombových útokoch v blízkosti letiska v afganskej metropole Kábul zahynulo 13 amerických vojakov a 90 ďalších ľudí. K útokom sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Afganské hnutie Taliban, ktoré nedávno obsadilo krajinu, uviedlo, že pri útokoch zahynulo najmenej 28 jeho členov. Podľa afganských úradov si útoky vyžiadali približne 150 zranených. Americké ministerstvo obrany okrem mŕtvych potvrdilo 18 zranených vojakov.