Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra bude nakupovať čistopisy pasov o polovicu lacnejšie

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Cena za jeden čistopis predstavuje 5,533 eura.

Bratislava 5. júla (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR bude nakupovať čistopisy pasov o viac ako 55 percent lacnejšie, ako to bolo v minulosti. Informovala o tom Alena Koišová z Tlačového odboru kancelárie ministra vnútra na základe výsledkov elektronickej aukcie.

"Cena za jeden čistopis predstavuje 5,533 eura, čo je oproti cene, za ktorú ministerstvo vnútra dosiaľ nakupovalo čistopisy pasov (12,44 eura - pozn.), zníženie o vyše 55 percent," uviedla. Ministerstvu vnútra bude podľa nej čistopisy pasov dodávať holandská spoločnosť Morpho BV na základe zmluvy z 30. júna 2014. Počas troch rokov to budú čistopisy v hodnote 5.026.509 eur, teda viac ako 900.000 kusov.

Koišová ďalej uviedla, že MV SR uzavrelo v januári 2014 rámcovú dohodu s tromi spoločnosťami. Okrem Morpho BV je medzi nimi Giesecke & Devrient Slovakia, s.r.o., a Austria Card - Plastikkarten und Ausweissysteme GmbH. Zmluvy sa týkajú dodávky dokladov ako sú pasy, vodičské, občianske a zbrojné preukazy, povolenia na pobyt, osvedčenia o evidencii vozidiel a služobné preukazy. Do opätovného otvárania súťaže na dodávku čistopisov cestovných dokladov sa podľa informácií z ministerstva zapojili všetky tri spoločnosti. "Predložené ponuky sme posúdili a vyzvali ich zúčastniť sa na elektronickej aukcii. Kritériom na vyhodnotenie ponúk bola najnižšia cena," povedala Koišová. Víťazná firma podľa nej v elektronickej aukcii zľavila zo svojej pôvodnej ponuky 15.111 eur.

"Pre zaujímavosť rozdiel medzi najvyššou a najnižšou ponukou pri otváraní súťaže predstavoval 880.191 eur. Najvyššia ponúknutá cena za jeden čistopis cestovného dokladu bola 6,50 eura," uzavrela Koišová.