Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra je nápomocný pri riešení kritickej situácie krematórií

Na snímke nápis na budove, v ktorej sídli Ministerstvo vnútra SR na Pribinovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V Žiline aktuálne spaľujú zosnulých už z troch krajov Slovenska.

Žilina 24. februára (TASR) – Ministerstvo vnútra (MV) SR je už nápomocné pri riešení kritickej situácie, v ktorej sa slovenské krematóriá ocitli. V reakcii na vyjadrenie majiteľa žilinského krematória Vincenta Francla, že štyri funkčné krematóriá sú na počet obyvateľov Slovenska žalostne málo, to pre TASR uviedla Petra Friese z tlačového odboru MV SR.

Francl tiež upozornil, že v Žiline aktuálne spaľujú zosnulých už z troch krajov Slovenska. Pri zhoršujúcej sa situácii je podľa neho veľký predpoklad, že pec taký nápor spaľovania nevydrží a môže dôjsť k jej odstávke na dlhší čas. "Môže trvať aj viac ako mesiac. V praxi to znamená, že v chladiacich boxoch sa môže nahromadiť aj 250 tiel a takou kapacitou Žilina nedisponuje," povedal majiteľ žilinského krematória.

Podľa Friese sa vo štvrtok (18. 2.) stretli na MV SR zástupcovia sekcie krízového riadenia MV SR, Úradu verejného zdravotníctva a Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb. "Počas pracovného stretnutia sa dohodli na postupe pri riešení tejto situácie. Navrhnutým riešením, s ktorým sa všetci prítomní stotožnili, je rozširovanie chladiacich kapacít krematórií. V prípade, že kremačné zariadenie nebude mať dostatočné chladiace kapacity, alebo bude musieť vykonať údržbu spaľovacieho zariadenia, bude si môcť prenajať (mobilné) chladiace priestory. MV vypracovalo usmernenie pre okresné úrady, aby sa postup v tejto veci zjednotil," dodala Friese.