Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra: Kancelárie pre obete trestných činov majú viac klientov

Ilustračná foto Foto: TASR/DPA

Najčastejšie riešili klienti v kanceláriách násilné trestné činy, pričom domáce násilie tvorilo až 20,8 percenta všetkých prípadov.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Informačné kancelárie pre obete trestných činov zaznamenali na začiatku leta výraznejší nárast klientov. Vyše polovicu z nich tvorili v období od júna do augusta seniori. Pre TASR to uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Najviac klientov vyhľadalo informačnú kanceláriu Bratislava, ale nárast bol viditeľný aj na ostatných regionálnych kanceláriách," priblížila Paulenová.

Najčastejšie riešili klienti v kanceláriách násilné trestné činy (36,6 percenta), pričom domáce násilie tvorilo až 20,8 percenta všetkých prípadov. "Okrem toho sa na nás obrátili aj klienti-obete podvodov a majetkových trestných činov alebo obete sexuálnych trestných činov," doplnila.

V národnom projekte Zlepšenie prístupu obetí trestných činov k službám a vytvorenie kontaktných bodov pre obete plánuje ministerstvo vnútra pokračovať. "Momentálne je na podpise aktualizácia rozhodnutia o schválení žiadosti o nenávratný finančný príspevok, ktorou sa realizácia aj spolufinancovanie projektu z európskych zdrojov predĺžia do januára 2022," priblížil rezort.

Informačné kancelárie pre obete trestných činov fungujú v každom krajskom meste. Poskytujú psychologické a sociálne poradenstvo a právnu podporu a usmernenia.