Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra: Na štúdii k štátnej leteckej záchrannej služby pracujú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Momentálne je štúdia na predbežnom pripomienkovaní Útvaru hodnoty za peniaze po metodickej stránke, priblížil rezort zdravotníctva.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Na štúdii uskutočniteľnosti k možnému vytvoreniu štátnej vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby sa naďalej pracuje. O výsledkoch chce rezort vnútra informovať po skompletizovaní štúdie a jej schválení vládou. Vyplýva to zo stanovísk, ktoré TASR poskytli Ministerstvo vnútra (MV) SR a Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Pôvodne avizovali predloženie štúdie vláde na september.

"Memorandum o spolupráci medzi ministerstvami vnútra a zdravotníctva o zámere vytvorenia jednotného leteckého útvaru na plnenie úloh integrovaného záchranného systému naďalej platí," ubezpečil rezort vnútra.

"Ministerstvo zdravotníctva pripravilo pracovnú verziu štúdie možnosti rozvoja letky HEMS (Helicopter Emergency Medical Service) v spolupráci s Leteckým útvarom MV SR. Momentálne je štúdia na predbežnom pripomienkovaní Útvaru hodnoty za peniaze po metodickej stránke," priblížil rezort zdravotníctva.

Oba rezorty deklarujú, že sú vo vzájomnom kontakte. MZ SR doplnilo, že na základe spoločnej diskusie zváži ďalšie kroky, pričom zohľadní finančné, ako aj organizačné možnosti.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) podpísali v máji memorandum o spolupráci, v ktorom prejavili spoločnú vôľu vytvoriť do konca roka 2026 jednotný letecký útvar na plnenie úloh integrovaného záchranného systému, ktorého gestorom bude MV SR. Útvar má plniť úlohy a potreby leteckých činností Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby a prevádzkovať vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu na celom Slovensku.