Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra: Nelegálna migrácia na SR oproti minulému roku vzrástla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Aktuálne migračné vlny spojené s nestabilitou vo svete nás len pripravujú na čas, keď budeme čeliť oveľa väčším migračným tlakom, uviedol Vendelín Leitner.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Celková nelegálna migrácia na území SR v januári až novembri 2021 dosiahla o 46,2 percenta vyššiu úroveň ako v rovnakom období roku 2020. Počet cudzincov narástol z 1085 na 1586. TASR o tom informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR v súvislosti s utorkovým (14. 12.) online rokovaním ministrov vnútra krajín Salzburského fóra. Venovali sa otázkam migrácie na trase východného Stredozemia a západného Balkánu.

Slovenskú republiku zastupoval štátny tajomník MV SR Vendelín Leitner. "Aktuálne migračné vlny spojené s nestabilitou vo svete nás len pripravujú na čas, keď budeme čeliť oveľa väčším migračným tlakom, a to v súvislosti s klimatickou zmenou. Rozvíjanie vzájomnej spolupráce považujem za veľmi dôležité a mala by byť zjednotená v kľúčových oblastiach, akou je aj efektívna návratová politika," povedal.

Štátny tajomník na konferencii tiež pripomenul, že riziko obchodovania s ľuďmi na migračných trasách je vysoké. Účinný boj proti organizovanému zločinu v týchto oblastiach podľa neho komplikuje chýbajúca harmonizácia trestného práva v oblasti prevádzačstva a obchodovania s ľuďmi.

Ministerská videokonferencia sa konala pri príležitosti ukončenia polročného predsedníctva Maďarska v Salzburskom fóre. Štátny tajomník MV SR zároveň poďakoval končiacemu sa predsedníctvu Maďarska za výbornú prácu počas uplynulých mesiacov. Nasledujúcou krajinou, ktorá preberie predsedníctvo v Salzburskom fóre, je Poľsko.