Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra nesúhlasí s presunom policajtov do enviro inšpekcie

Na snímke budova, v ktorej sídli stále pracovisko Slovenskej inšpekcie životného prostredia v Spišskej Novej Vsi. Foto: TASR - Maroš Černý

Vytvorenie vyšetrovacej zložky SIŽP vyplýva z Koncepcie boja proti environmentálnej protiprávnej činnosti. SIŽP by sa mala transformovať na Inšpekciu životného prostredia SR.

Bratislava 7. marca (TASR) - Ministerstvo vnútra SR zásadne nesúhlasí s akýmkoľvek presunom policajtov do Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP). Počítalo sa s tým v rámci Koncepcie boja proti environmentálnej protiprávnej činnosti. Pre TASR to uviedla Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru (PPZ).

Policajný zbor podľa Hrabovskej nedisponuje kapacitami na presunutie. Zároveň žiadny policajt, aktuálne zaradený na odbore odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Národnej centrály osobitných druhov kriminality PPZ, neprejavil o presun záujem.

"Je potrebné uviesť, že presun policajtov podľa návrhu by bol zároveň v rozpore s plánom obnovy a odolnosti Európskej únie. Doposiaľ teda neprišlo k žiadnemu presunu policajtov," povedala Hrabovská. Doplnila, že presunutím by sa vytvoril duplicitný orgán činný v trestnom konaní k existujúcemu odboru, ktorý pôsobí v rámci štruktúry policajného zboru. Rezort vnútra tiež v pripomienkach adresoval organizačné, právne, logistické a najmä ekonomické dôvody.

Vytvorenie vyšetrovacej zložky SIŽP vyplýva z Koncepcie boja proti environmentálnej protiprávnej činnosti. SIŽP by sa mala transformovať na Inšpekciu životného prostredia SR. Udiať by sa tak malo v júni 2023. Cieľom má byť posilnenie jej postavenia, pôsobnosti a právomocí.