Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra podporuje novelu na zvýšenie bezpečnosti cyklistov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prioritným cieľom novely je jasne definovať a spresniť bočný odstup pri predbiehaní cyklistov, ale aj chodcov či užívateľov kolobežiek.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR sa stotožňuje s poslaneckým návrhom novely zákona o cestnej premávke, ktorý má zvýšiť bezpečnosť cyklistov na cestách. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) to uviedol na sociálnej sieti. Legislatívny návrh posunul parlament do druhého čítania, v súčasnosti je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"Verím, že táto legislatívna úprava, na príprave ktorej sa podieľalo aj ministerstvo vnútra, prispeje k tomu, aby sa cyklisti ako zraniteľní účastníci cestnej premávky na našich cestách cítili bezpečnejšie a aby vodiči v niektorých situáciách viac premýšľali nad tým, či aktuálne cyklistu predbehnú alebo nie," skonštatoval minister. Pripomenul, že minimálny bočný odstup, ktorý chce novela zaviesť, majú aj v krajinách ako Nemecko, Španielsko a Francúzsko.

Koaličná SaS ocenila pozitívne stanovisko rezortu vnútra. „Začiatok medzirezortného pripomienkového konania je správnym krokom, ktorý môže priniesť vylepšenia návrhu zákona. Zásadný signál však vyslalo aj ministerstvo vnútra, ktoré sa stotožňuje s návrhom,“ povedal poslanec Národnej rady SR a jeden z predkladateľov novely Radovan Sloboda (SaS).

Prioritným cieľom novely je jasne definovať a spresniť bočný odstup pri predbiehaní cyklistov, ale aj chodcov či užívateľov kolobežiek. Vodič automobilu má podľa nej zachovávať dostatočný bočný odstup, ktorý je najmenej jeden meter pri rýchlosti do 50 kilometrov za hodinu a 1,5 metra pri vyššej rýchlosti.