Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra pripravil akčný plán Iniciatívy pre otvorené vládnutie

Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Materiál je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Celkovo obsahuje 21 úloh a tri odporúčania, ktoré sú premietnuté do návrhu uznesenia vlády.

Bratislava 23. mája (TASR) - K posilneniu dôvery ľudí vo verejné inštitúcie má prispieť zavedenie mechanizmov, prostredníctvom ktorých budú občania informovaní, aké hodnoty a prínos vytvárajú pre nich verejné prostriedky. Ide o jeden z cieľov Akčného plánu Iniciatívy pre otvorené vládnutie na roky 2022 – 2024. Materiál je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Celkovo obsahuje 21 úloh a tri odporúčania, ktoré sú premietnuté do návrhu uznesenia vlády.

"Zvýšená informovanosť prispieva k posilneniu povedomia občana o prínosoch aktivít ústredných orgánov štátnej správy, zvyšuje sa ich transparentnosť a porovnateľnosť, pomáha identifikovať príklady dobrej praxe a napomáha ich oceneniu. Tým opäť prispieva k posilňovaniu reputácie a dôvery vo verejné inštitúcie," zdôvodnil rezort.

Ambíciou je tiež zlepšiť zapojenie SR do medzinárodnej komunity Iniciatívy pre otvorené vládnutie. Rozvíjať sa majú aj partnerstvá medzi ústrednými orgánmi štátnej správy a občianskou spoločnosťou aj širokou verejnosťou. "Partnerstvo medzi rôznymi aktérmi má pozitívny vplyv na plnenie jednotlivých úloh a zároveň podporuje budovanie komunity otvoreného vládnutia vzájomným učením sa a zdieľaním skúseností," vysvetlilo ministerstvo.

Pozornosť sa má zamerať aj na zvyšovanie povedomia o princípoch otvoreného vládnutia v ústredných orgánoch štátnej správy, zvyšovanie schopnosti zamestnancov štátnej správy komunikovať zavádzanie strategických reforiem a posilňovanie kapacít aktívneho využívania dát na stanovovanie strategických cieľov a vyhodnocovanie ich napĺňania.

Ciele sa majú napĺňať prostredníctvom určených úloh. Po schválení materiálu vládou by mala napríklad vicepremiérka a ministerka investícií v spolupráci so splnomocnencom vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti participatívnym spôsobom vypracovať návrh metodiky mapovania dosahu otvorených dát v SR na vybrané oblasti.

Ministri, vedúci Úradu vlády SR a vedúci ostatných ústredných orgánov štátnej správy by mali každoročne za predchádzajúci kalendárny rok informovať Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti o počte a predmete prijatých oznámení, preverených oznámení a výsledku preverenia. Minister vnútra by mal každoročne finančne prispievať do centrály Iniciatívy pre otvorené vládnutie sumou 25.000 eur.

Slovenská republika sa prihlásila k medzinárodnej Iniciatíve pre otvorené vládnutie(z ang. Open Government Partnership, OGP), ktorej cieľom je zvyšovať dôveru občanov vo svoj štát zavádzaním princípov otvoreného vládnutia, ako jedna z prvých krajín sveta v roku 2011.