Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra spúšťa kampaň k nástrahám obchodovania s ľuďmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Záujemcovia môžu natrafiť na rôzne pofidérne, no na prvý pohľad lukratívne ponuky. Každú jednu pracovnú ponuku si treba overiť, upozorňuje Ministerstvo vnútra SR.

Bratislava 21. júna (TASR) – Počas leta sa zvyšuje počet podvodov páchaných na ľuďoch, ktorí si hľadajú letné brigády či zamestnanie v zahraničí. Upozorňuje na to Ministerstvo vnútra (MV) SR, ktoré v utorok (22. 6.) spúšťa kampaň venovanú nástrahám obchodovania s ľuďmi. TASR o tom informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva.

„Záujemcovia môžu natrafiť na rôzne pofidérne, no na prvý pohľad lukratívne ponuky. Každú jednu pracovnú ponuku si treba overiť,“ upozorňuje MV. Cieľom kampane je zvýšiť povedomie verejnosti o problematike a nástrahách obchodovania s ľuďmi, ako aj zvýšiť záujem konzultovať rôzne otázky či obavy prostredníctvom Národnej linky pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi, ktorú MV SR prevádzkuje od roku 2008.

„Obrátiť sa na odborníkov prostredníctvom bezplatného telefónneho čísla 0800 800 818 môže ktorýkoľvek občan SR v prípade, ak má obavy súvisiace s ponukou práce v zahraničí, ale i na Slovensku. Linka slúži tiež ako kontaktný bod pre potenciálne obete obchodovania s ľuďmi, respektíve pre ich blízkych,“ priblížila Paulenová s tým, že linka je dostupná denne od 8.00 do 20.00 h. „Mimo prevádzkových hodín je k dispozícii záznamník. Na zaznamenané hovory reagujú operátori linky obratom na druhý deň,“ dodala.

Kampaň pripravilo Informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality MV SR. Prebiehať bude v online priestore, na sociálnych sieťach a webových portáloch s inzerciou práce a zameraná je najmä na osoby vo veku 18 - 54 rokov. „Úlohou kampane je zasiahnuť cieľové skupiny, ktoré sú z pohľadu obchodovania s ľuďmi najzraniteľnejšie,“ uviedol rezort.