Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra: V roku 2021 vznikla jedna strana, zanikol ich päť

Na snímke sprava predseda strany SMK Krisztián Forró, predseda strany Most-Híd László Sólymos a predseda Spolupatričnosti Szabolcs Mózes počas tlačovej konferencie k vzniku nového politického subjektu Aliancia - Szövetség, archívne foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Na Slovensku funguje vyše 160 politických strán a hnutí, z toho vyše 90 je v likvidácii.

Bratislava 20. decembra (TASR) - V roku 2021 vznikla jedna politická strana, zrušených bolo alebo zaniklo päť strán. Vznikla strana Slovenský patriot, zrušené boli Strana tolerancie a spolunažívania a Strana mladých ľudí. Zanikli strany NAJ - Nezávislosť a Jednota, ako aj Most-Híd a SMK, ktorých predstavitelia sa stali súčasťou nového maďarského projektu Aliancia. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytol tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Momentálne chcú na Slovensku vzniknúť tri politické strany. Ide o subjekty Hnutie za zdravé Slovensko, Alternatíva pre Slovensko a Rómska strana. Oznámenie o zbieraní podpisov zverejnili na webstránke MV.

Na Slovensku funguje vyše 160 politických strán a hnutí, z toho vyše 90 je v likvidácii. Zakladatelia strany musia vyzbierať aspoň 10.000 podpisov, odovzdať ich ministerstvu a požiadať o registráciu. Ak splnia všetky zákonné podmienky, ministerstvo vnútra stranu zaregistruje.