Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra: Vo februári vypuklo na Slovensku 529 požiarov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najväčšie škody si vyžiadal požiar priemyselnej haly vo Vrbovom v okrese Piešťany (šesť miliónov eur), požiar garáže v Čadci (300.000 eur) a požiar kamiónu s návesom na diaľnici D2 (240.000 eur).

Bratislava 14. marca (TASR) - Vo februári na Slovensku vypuklo 529 požiarov, ktoré si vyžiadali 13 zranených a jednu obeť. Celkovo spôsobili škody na majetku vo výške takmer deväť miliónov eur. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Vo februári 2023 požiarovosť na Slovensku výrazne ovplyvnilo bytové hospodárstvo, kde vzniklo 193 požiarov. V rodinných domoch vzniklo 140 požiarov a v bytových domoch vzniklo 29 požiarov," priblížil prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Pavol Mikulášek.

Väčšina požiarov podľa jeho slov vznikla v dôsledku vyhorenia sadzí (44,3 percenta). V bytových domoch boli požiare najčastejšie spôsobené nesprávnou, respektíve nedbanlivostnou obsluhou tepelného spotrebiča pri varení (17,2 percenta), tiež manipuláciou s otvoreným ohňom, vypaľovaním trávy a suchých porastov či fajčením.

V odvetí cestnej dopravy horelo v 46 prípadoch, pričom najčastejšou príčinou vzniku týchto požiarov boli prevádzkovo-technické poruchy. "Pri nakladaní s odpadom vzniklo 111 požiarov. V desiatich prípadoch sa jednalo o úmyselné zapálenie," priblížili hasiči.

Najväčšie škody si vyžiadal požiar priemyselnej haly vo Vrbovom v okrese Piešťany (šesť miliónov eur), požiar garáže v Čadci (300.000 eur) a požiar kamiónu s návesom na diaľnici D2 (240.000 eur). Najviac požiarov bolo na území Košického kraja (97), naopak najmenej v Trenčianskom kraji (39).

Hasiči pripomínajú, že pokiaľ to situácia dovoľuje, požiar treba v zárodku uhasiť dostupnými jednoduchými hasiacimi prostriedkami. "Možné je pri hasení použitie piesku, prenosných hasiacich prístrojov, vlhkých prikrývok, prípadne vykonanie nevyhnutných opatrení na zamedzenie ďalšieho šírenia ohňa do okolitého priestoru," priblížili. Neodporúčajú však za každú cenu likvidovať požiar samostatne.