Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra: Výročnú správu nepredložilo osem politických strán

Na archívnej snímke zo 14. júla 2020 budova, v ktorej sídli Ministerstvo vnútra SR na Pribinovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zákon o politických stranách hovorí, že štátna komisia môže uložiť strane pokutu až 3500 eur za to, že nepredložila správu včas.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Výročné správy politických strán a hnutí za rok 2020 sú už zverejnené na webovej stránke Ministerstva vnútra (MV) SR. Dostupných je 55 správ. Osem subjektov podľa informácií MV výročnú správu nepredložilo. Ide o strany Doma dobre, Máme toho dosť!, Rómska iniciatíva Slovenska, Slovenská liga, Strana mladých ľudí, Strana práce, Strana tolerancie a spolunažívania a Strana zelených Slovenska.

Podľa zákona majú byť výročné správy politických subjektov verejné. Zverejňuje ich štátna komisia, ktorá by mala tiež predložiť informáciu o výročných správach do Národnej rady SR.

Zákon o politických stranách hovorí, že štátna komisia môže uložiť strane pokutu až 3500 eur za to, že nepredložila správu včas. Pokutu od 200 do 2000 eur môže komisia strane uložiť vtedy, ak neodstráni zistené nedostatky v správe v určenej lehote.

Výročná správa politických strán má podľa zákona obsahovať napríklad účtovnú závierku strany overenú audítorom, informáciu o finančnej situácii strany najmenej za dve bezprostredne predchádzajúce účtovné obdobia, ale aj prehľad o príjmoch strany či potvrdenie daňového úradu, zdravotnej poisťovne a Sociálnej poisťovne o tom, že strana nemá nedoplatky.

Obsahovať má tiež počet členov k 31. decembru roka, za ktorý sa predkladá, osobitnú evidenciu členských príspevkov, prehľad nákladov na volebnú kampaň a ďalšie informácie.