Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra:Na Slovensku chcú založiť deväť nových politických strán

Na archívnej snímke zo 14. júla 2020 budova, v ktorej sídli Ministerstvo vnútra SR na Pribinovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zakladatelia strany musia vyzbierať aspoň 10.000 podpisov, odovzdať ich ministerstvu a požiadať o registráciu.

Bratislava 4. marca (TASR) - Na Slovensku chcú založiť aktuálne deväť nových politických strán. Oznámenia o zbieraní podpisov sú zverejnené na webstránke Ministerstva vnútra (MV) SR.

Medzi vznikajúcimi stranami je projekt europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej s názvom Jablko, tiež subjekt Zdravý rozum - kresťanské a konzervatívne hnutie, za ktorým je politický analytik Ján Baránek.

Vzniknúť môže aj strana Prosperita a rozvoj - občanov, Dobrý deň Slovensko, Nevakcinovaní - Sapere aude, Dôchodcovia, Alternatíva pre Slovensko, Maďarská Regionálna Strana a tiež subjekt Sociálni Demokrati Rozvoja Spoločenstva.

Na Slovensku funguje vyše 160 politických strán a hnutí, z toho vyše 90 je v likvidácii. Zakladatelia strany musia vyzbierať aspoň 10.000 podpisov, odovzdať ich ministerstvu a požiadať o registráciu. Ak splnia všetky zákonné podmienky, ministerstvo vnútra stranu zaregistruje.