Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Rezort vyzýva návštevníkov chránených území k zodpovednému správaniu

Na snímke zariadenie na meranie hladiny vody na začiatku vstupu do rokliny Suchá Belá. Hrabušice – Podlesok , 20. júla 2022. Foto: TASR - Milan Kapusta

Na vypuknutie veľkého lesného požiaru, ktorý spôsobí miliónové škody, niekedy stačí jediný nedostatočne uhasený ohorok z cigarety, uviedol envirorezort.

Bratislava 22. júla (TASR) - Slovensko aktuálne čelí suchu spôsobenému globálnymi klimatickými zmenami, čoho dôsledkom sú aj lesy náchylnejšie na vznik požiarov. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) preto vyzýva návštevníkov chránených území k mimoriadne zodpovednému správaniu. Za posledných 48 hodín horelo v dvoch národných parkoch.

"Na vypuknutie veľkého lesného požiaru, ktorý spôsobí miliónové škody, tak niekedy stačí jediný nedostatočne uhasený ohorok z cigarety alebo založenie ohňa, ktorý sa rozšíri do okolitého prostredia," uviedol envirorezort. Dodal, že v čase sucha a vysokých teplôt je potrebné k návšteve prírody pristupovať zodpovedne a vyvarovať sa manipulácii s ohňom.

MŽP zároveň pripomína, že chránené územia majú svoje pravidlá. V územiach s tretím stupňom ochrany nie je povolené stanovanie, táborenie mimo zastavaného územia obce, zakladanie ohňa mimo uzavretých stavieb a vyhradených lokalít, zbieranie rastlín a ich plodov, púšťanie ohňostrojov či pohyb ľudí mimo vyznačených turistických chodníkov. "Podmienky, za akých možno niektoré aktivity vykonávať nad rámec zákona, upravujú návštevné poriadky jednotlivých národných parkov a chránených krajinných oblastí," poukázal envirorezort. Odporúča preto všetkým návštevníkom, aby sa ešte pred príchodom do chráneného územia oboznámili s jeho návštevným poriadkom.

Ministerstvo tiež apeluje na ľudí v lesoch aj chránených územiach, aby dodržiavali pravidlá, ktoré tam platia, a dbali na zvýšenú bezpečnosť a prevenciu pred požiarmi.

Vo štvrtok (21. 7.) zachvátil Národný park Veľká Fatra v katastrálnom území obce Liptovské Revúce požiar. Zasahujú tam hasiči aj za pomoci vrtuľníka, ktorí sa v neprístupnom teréne snažia dostať oheň pod kontrolu. V stredu (20. 7.) horela časť územia v Tatranskom národnom parku.