Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Rezort: Vznikne nový dotačný podprogram zameraný na reštaurovanie

Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO). Foto: TASR - Pavel Neubauer

Predbežná plánovaná alokácia v podprograme Reštaurovanie kultúrnych pamiatok bude približne jeden milión eur.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) vyhlasuje pravidelne na jeseň výzvy na obnovu pamiatok, pričom ročne podporí prostredníctvom svojich dotačných programov v priemere 500 objektov. Tento rok rezort prináša v rámci dotačného programu Obnovme si svoj dom novinku zameranú na reštaurovanie pamiatok. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu kultúry Zuzana Viaciaňová.

Program Obnovme si svoj dom tvorí päť podprogramov, z ktorých každý má svoje špecifické zameranie v oblasti obnovy pamiatok. Nový podprogram vznikol odčlenením z dotačného podprogramu Obnovme si svoj dom - obnova kultúrnych pamiatok, pod ktorý doposiaľ spadal. Predbežná plánovaná alokácia v podprograme Reštaurovanie kultúrnych pamiatok bude približne jeden milión eur.

Zmena je reakciou MK na vysoký počet prichádzajúcich žiadostí zameraných na reštaurovanie. V pôvodnom podprograme rezort kultúry spájal obnovu i reštaurovanie pamiatok a ročne v ňom obdržal približne 600 žiadostí, pričom až tretina z nich sa zameriavala na reštaurovanie. V záujme zefektívnenia procesu spracovania žiadostí preto ministerstvo vytvorilo nový podprogram, v rámci ktorého bude tiež zriadená samostatná hodnotiaca komisia.

"Dotačný program na obnovu pamiatok každý rok zlepšujeme - vlani to bolo zvýšením finančných prostriedkov a zlúčením dotácií pre pamiatky z rôznych ministerstiev, tento rok je to zefektívnenie prostredníctvom nového podprogramu. Pamiatky sú jednou z našich priorít, musia byť dôležité nielen pre túto vládu, ale aj pre nás všetkých," uviedla ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Oprávnenými žiadateľmi v novom dotačnom podprograme Reštaurovanie kultúrnych pamiatok budú rovnako ako v ostatných podprogramoch fyzické osoby, cirkvi, občianske združenia či iné právnické osoby. Žiadateľské subjekty budú môcť svoje projekty prihlásiť do 13. decembra, výzva bude spustená v nasledujúcich dňoch. Prioritou nového podprogramu v nadchádzajúcom roku budú nástenné maľby.