Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Rezort zahraniča upozorňuje na cestovné opatrenia vo Vanuatu a Turecku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pre občanov SR nie sú podľa MZVaEZ SR v rámci cestovania do Turecka aktuálne zavedené žiadne mimoriadne cestovné opatrenia, treba však rátať s dôkladnejšími a časovo náročnejšími kontrolami.

Bratislava 16. marca (TASR) – Všetci cestujúci do Vanuatu sú povinní vyplniť formulár s vyhlásením o zdravotnom stave ešte pred nástupom do dopravného prostriedku. Upozorňuje na to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

"Formulár poskytuje informácie o itinerári ich cesty za predošlých 14 dní, ceste do kontinentálnej Číny, Taiwanu, Hong Kongu, Macao, Južnej Kórei, Japonska, Singapuru, Iránu, Talianska a informácie o ich aktuálnom zdravotnom stave, kontaktných údajoch a adrese počas ich pobytu na Vanuatu. Uvedenie nepravdivých informácií je klasifikované ako trestný čin," uviedol rezort diplomacie. Dodal, že všetkým cestujúcim so začiatkom cesty v Číne vrátane Taiwanu, Hong Kongu, Macao, Južnej Kórei, Japonska, Singapuru, Iránu a Talianska počas predošlých 14 dní bude odopretý vstup na Vanuatu až do odvolania.

MZVaEZ SR tiež pripomenulo, že všetci zahraniční cestujúci, ktorí v čase od 31. decembra 2019 navštívili alebo prestupovali v Číne, Taiwane, Hong Kongu, Macau, Južnej Kórei, Japonsku, Singapure, Iráne, Taliansku a strávili predošlých 14 dní mimo uvedených krajín, sú povinní podstúpiť zdravotnú prehliadku u registrovaného lekára a získať potvrdenie o tom, že nemajú príznaky akútneho ochorenia dýchacích ciest. "Všetci zahraniční cestujúci na Vanuatu musia mať zakúpený spiatočný lístok," dodal rezort diplomacie.

Vláda Tureckej republiky z dôvodu výskytu ochorenia COVID-19 v krajine podľa MZVaEZ SR rozhodla o cestovných obmedzeniach v podobe dočasného pozastavenia prichádzajúcich letov z deviatich európskych krajín - Rakúska, Belgicka, Dánska, Francúzska, Nemecka, Holandska, Nórska, Španielska a Švédska. "Toto nariadenie vstupuje do platnosti 14. marca a potrvá do 17. apríla s možnosťou ďalšieho predĺženia. Turecko doposiaľ prerušilo lety s Čínou, Iránom, Irakom, Talianskom a Južnou Kóreou. Turecko od tohto dátumu nevpustí do krajiny cestujúcich prichádzajúcich z vyššie uvedených krajín ani cez žiaden zo svojich pozemných hraničných priechodov," uviedol rezort diplomacie.

Pre občanov SR nie sú podľa MZVaEZ SR v rámci cestovania do Turecka aktuálne zavedené žiadne mimoriadne cestovné opatrenia, treba však rátať s dôkladnejšími a časovo náročnejšími kontrolami na hraničných priechodoch pri vstupe do krajiny, s meraním telesnej teploty, či prípadným zisťovaním cestovateľskej histórie. "Pre všetkých cestujúcich prichádzajúcich do Turecka zo zahraničia však platí odporúčanie najvyšších predstaviteľov štátu zostať po príchode v domácej karanténe po dobu 14 dní," spresnilo MZVaEZ SR.

Rezort diplomacie upozorňuje slovenských občanov, že Úrad verejného zdravotníctva SR v súvislosti s prepuknutím nového koronavírusu zriadil pre verejnosť call-centrum s nepretržitou prevádzkou. Občania môžu odborníkov kontaktovať cez emailovú adresu novykoronavirus@uvzsr.sk, ako aj na telefónnom čísle 0917 222 682.

"Zároveň odporúčame slovenským občanom, aby v prípade cestovania do zahraničia využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka," dodalo MZVaEZ SR.