Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia: Ľudia by mali zvážiť cestu do Jordánska

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Napriek sprísneným bezpečnostným opatreniam v krajine nemožno vylúčiť riziko teroristických útokov.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Ľudia by mali zvážiť nevyhnutnosť cestovania do Jordánska vzhľadom na bezpečnostnú situáciu v regióne. Odporúča to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na webe.

"Úroveň odvetných opatrení po teroristickom útoku Hamasu na Izrael výrazným spôsobom môže ovplyvniť eskaláciu konfliktu na Západnom brehu s priamymi dôsledkami pre Jordánsko. V Ammáne a ostatných mestách sa pravidelne konajú demonštrácie po piatkových modlitbách," uviedol rezort. Upozornil, že napriek sprísneným bezpečnostným opatreniam v krajine nemožno vylúčiť riziko teroristických útokov.

Oblasti so zvýšenou bezpečnostnou hrozbou sú v súčasnosti prihraničné regióny susediace s Izraelom, Sýriou a palestínskymi územiami. Ministerstvo radí vyhýbať sa prípadným demonštráciám a zvýšiť obozretnosť v okolí mešít či na miestach s vysokou koncentráciou ľudí. "Zbytočne sa netreba zdržiavať v blízkosti vládnych budov a armádnych objektov, nefotiť ich a zvážiť návštevu nočných podnikov a barov," dodalo MZVEZ. Neodporúča ani návštevu utečeneckých táborov. Hlavné turistické destinácie sú zatiaľ považované za bezpečné.

Pri cestách do odľahlejších vidieckych oblastí je podľa rezortu potrebné zvýšiť opatrnosť, prípadne si najať miestneho sprievodcu. Upozorňuje, že z bezpečnostných dôvodov jordánska armáda na početných miestach krajiny kontroluje identitu cestujúcich. Je preto vždy potrebné mať pri sebe pas alebo jeho kópiu.

Ministerstvo zároveň turistom pripomína, že Jordánsko je moslimskou krajinou, čomu treba prispôsobiť správanie, oblečenie či prípadnú konzumáciu alkoholu, ktorá sa na verejnosti vôbec neodporúča. "Jednoznačne odporúčame rešpektovať miestne zvyky a kultúrne tradície," doplnil rezort.

V prípade problémov je potrebné vyhľadať pomoc polície alebo bezpečnostných zložiek. Slovenskí občania môžu v núdzi kontaktovať pohotovostné číslo Zastupiteľského úradu SR v Bejrúte +961 81 313 423 alebo MZVEZ SR na čísle +421 2 5978 5978.