Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia odporúča zvážiť nevyhnutnosť cesty do Turecka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rezort diplomacie zároveň odporúča občanom SR, aby počas svojho pobytu na celom území Turecka zachovali pokoj, zvýšenú opatrnosť a nezapájali sa do verejných zhromaždení a protestov.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v súvislosti s aktuálnou bezpečnostnou situáciou odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí Turecka. Rezort o tom informoval na webe.

"Vzhľadom na pretrvávajúcu bezpečnostnú situáciu v pohraničných regiónoch, ako aj postupy voči militantom Strany kurdských pracujúcich na území Turecka odporúčame slovenským občanom zvážiť cestovanie do juhovýchodných a východných tureckých miest a provincií," priblížilo ministerstvo. Odporúča takisto zvážiť cestovanie do cca 40-kilometrového pásma na turecko-sýrskej a turecko-irackej hranici.

Rezort diplomacie zároveň odporúča občanom SR, aby počas svojho pobytu na celom území Turecka zachovali pokoj, zvýšenú opatrnosť a nezapájali sa do verejných zhromaždení, protestov a akcií v uliciach miest, vyhýbali sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí a striktne dodržiavali pokyny miestnych bezpečnostných zložiek.

"Situácia v tureckých prímorských letoviskách je naďalej pokojná, treba však rátať so zdržaniami na letiskách v dôsledku sprísnených bezpečnostných kontrol," doplnilo ministerstvo.

Pripomína tiež, že v Turecku sa často vyskytujú aj rôzne prírodné katastrofy, ako napríklad zemetrasenia, požiare a povodne. "Občanom Slovenskej republiky nachádzajúcim sa v zasiahnutých oblastiach odporúčame riadiť sa pokynmi miestnych orgánov," uviedlo MZVEZ.

V prípade núdze môžu Slováci kontaktovať Veľvyslanectvo SR v Ankare na pohotovostnom čísle +90 5337600384, Generálny konzulát SR v Istanbule na čísle +90 5322630598 alebo MZVEZ SR na čísle +421 2 5978 5978. "Zároveň odporúčame slovenským občanom, aby v prípade cestovania do zahraničia využili službu dobrovoľnej registrácie na webovej stránke ministerstva alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka," dodal rezort.