Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia odsúdil kybernetický útok na Gruzínsko

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Masívny kybernetický útok v Gruzínsku na jeseň minulého roka bol zameraný na viacero cieľov, providerov, firmy či neziskové organizácie. Vyradil z prevádzky 15.000 webových stránok.

Bratislava 26. februára (TASR) – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR odsúdilo vlaňajší kybernetický útok v Gruzínsku. Zároveň vyzvalo na zodpovedné správanie v kyberpriestore. Informovalo o tom na sociálnej sieti.

Británia obvinila minulý týždeň zo zodpovednosti za hekerské útoky Rusko. "Nehanebná a trúfalá kampaň kybernetických útokov, ktorú voči Gruzínsku ako suverénnemu a nezávislému štátu vedie ruská vojenská spravodajská služba GRU, je absolútne neprijateľná," uviedol v tejto súvislosti šéf britskej diplomacie Dominic Raab.

Masívny kybernetický útok v Gruzínsku na jeseň minulého roka bol zameraný na viacero cieľov, providerov, firmy či neziskové organizácie. Vyradil z prevádzky 15.000 webových stránok, dve televízie, súdy a aj kanceláriu prezidentky a keďže jeden z najväčších útokov bol zameraný na providera Proservice, ktorý prevádzkuje webové stránky štátnych agentúr, súkromných firiem aj médií, kolaps nadobudol až celoštátny rozmer. Na zasiahnutých weboch sa zároveň zjavil bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili s odkazom, že sa vráti.