Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia: Odsudzujeme ilegálnu anexiu Krymu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie 18. marca 2014, keď Vladimir Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku.

Bratislava 17. marca (TASR) - Slovenská republika kontinuálne podporuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach. Vyhlásilo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR v súvislosti s piatym výročím ilegálnej anexie Autonómnej republiky Krym a mesta Sevastopol Ruskou federáciou.

"Odsudzujeme ilegálnu anexiu Krymu a Sevastopola. Vnímame ju ako porušenie medzinárodného práva a ohrozenie bezpečnosti a stability v Európe, ktoré vyústilo aj do nebezpečného zvýšenia napätia v Kerčskom prielive a Azovskom mori v novembri 2018," odkázal rezort diplomacie. Podľa ministerstva Slovenská republika bude na bilaterálnej úrovni, ako aj na relevantných medzinárodných fórach pokračovať v úsilí zameranom na hľadanie mierového riešenia situácie na Ukrajine.

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie 18. marca 2014, keď prezident Vladimir Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku. Predchádzalo tomu 16. marca referendum o štatúte polostrova, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za jeho pripojenie k Rusku. Referendum iniciovalo nové silne proruské vedenie krymskej autonómie, ktoré neuznalo novú ukrajinskú vládu sformovanú po protivládnych nepokojoch.

Anexia Krymského polostrova vyvolala najvážnejšiu krízu medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny pred viac ako 20 rokmi, ako aj zvýšenie napätia medzi Moskvou a novou vládou v Kyjeve. Predstavitelia Kremľa pripojenie Krymu k Ruskej federácii obhajujú odvolávaním sa na niektoré ustanovenia Charty OSN, právo národov na sebaurčenie a rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora v holandskom Haagu o tom, že deklarácia nezávislosti Kosova neporušila medzinárodné právo.