Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia podporuje zastavenie napätia na Blízkom východe

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V tejto súvislosti vyzýva rezort zahraničia všetky zainteresované krajiny, aby pri riešení zložitej situácie nielen v Iraku, ale v širšom regióne Blízkeho východu uprednostnili diplomatický dialóg.

Bratislava 8. januára (TASR) – Aktuálnu situáciu v Iraku a v regióne Blízkeho východu považuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR za nebezpečnú a podporuje výzvy k zdržanlivosti a na zastavenie stupňovania napätia. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVaEZ SR.

V tejto súvislosti vyzýva MZVaEZ SR všetky zainteresované krajiny, aby pri riešení zložitej situácie nielen v Iraku, ale v širšom regióne Blízkeho východu uprednostnili diplomatický dialóg. "Rezort diplomacie odsudzuje akékoľvek porušovanie medzinárodného práva, najmä Charty OSN, ktorá je pilierom medzinárodnej bezpečnosti a vyzýva všetkých aktérov k dodržiavaniu noriem medzinárodného práva, vrátane medzinárodného humanitárneho práva," uviedol tlačový odbor.

MZVaEZ SR zároveň zdôrazňuje, že SR je pripravená aktívne participovať a pomáhať vláde Iraku pri stabilizácii krajiny a pri výcviku irackých bezpečnostných zložiek.