Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia upozorňuje na tropický cyklón v Tanzánii a Keni

Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc

Po 6. máji sa očakáva, že cyklón zoslabne.

Bratislava 3. mája (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR upozorňuje na prítomnosť tropického cyklónu Hidaya v blízkosti pobrežia Tanzánie a časti Kene. Varuje, že v najbližších dňoch bude ovplyvňovať poveternostné podmienky. Po 6. máji sa očakáva, že cyklón zoslabne. Rezort o tom informoval na webe.

"Cyklón bude nasledujúce dni dominovať a ovplyvňovať poveternostné systémy, spôsobovať silné dažde sprevádzané búrkami, záplavy, sprevádzané nárazovým vetrom a veľkými vlnami," priblížil.

Týkať sa to má najmä regiónov Mtwara, Lindi a Pwani (vrátane ostrovov Mafia), ale tiež Dar es Salaam, Tanga, Morogoro, Ugunja a Pemba a susedných oblastí. "Vylúčené nie je ani rozšírenie do ďalších pobrežných oblastí," doplnilo ministerstvo.

Tanzánijský meteorologický úrad varuje pred silným vetrom s rýchlosťou presahujúcou 40 kilometrov za hodinu a veľkými vlnami s výškou presahujúcou dva metre pre uvedené oblasti pozdĺž pobrežia Indického oceánu.

MZVEZ odporúča slovenským občanom nachádzajúcim sa na území Tanzánie ostražitosť, dodržiavanie miestnych pokynov a sledovanie miestnych správ a predpovedí. "Pred cestou zvážte možnosť kontaktovať svojho poskytovateľa ubytovania či cestovnú agentúru a overte si situáciu v danej oblasti," dodalo.

V prípade núdze môžu občania SR kontaktovať Veľvyslanectvo SR na pohotovostnom čísle +254 (0) 11 32 38 442 alebo MZVEZ SR na čísle +421 2 5978 5978.