Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia varuje pred silnými dažďami v Španielsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Situácia podľa MZVEZ môže ovplyvniť aj plynulosť premávky či prístupnosť niektorých prírodných lokalít napríklad parkov.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR upozorňuje na silné dažde s nárazovým vetrom v Španielsku v najbližších dňoch. Informuje o tom na webe.

"Dovoľujeme si upozorniť slovenských občanov na výstrahy španielskych meteorológov pre nasledujúce dni predovšetkým pred silným dažďom a nárazovým vetrom s rýchlosťou niekde aj 75 až 90 kilometrov za hodinu," uviedol rezort.

Varuje, že výdatné a vytrvalé zrážky spôsobujú na viacerých miestach lokálne záplavy, ale aj vysoké vlny v niektorých prímorských letoviskách. "Napríklad na Baleárskych ostrovoch alebo v Andalúzii," doplnilo ministerstvo.

Zrážky sú podľa meteorológov rozšírené prakticky po celej krajine, pričom najpostihnutejšími sú Galícia, Kastília a León, Extremadura, Andalúzia, Kastília-La Mancha. "Výstrahy pred silným dažďom sú aktívne napríklad aj v Tolede alebo v Madride. Dážď sa aktuálne neočakáva na Kanárskych ostrovoch," doplnil rezort.

Situácia podľa MZVEZ môže ovplyvniť aj plynulosť premávky či prístupnosť niektorých prírodných lokalít napríklad parkov. "Vodičom sa odporúča, aby boli na cestách obzvlášť opatrní, znížili rýchlosť, nezabúdali na dostatočné osvetlenie vozidla, zvýšili vzdialenosť medzi autami a v prípade, že je potrebné zastaviť na krajnici - ak by jazda pre výšku vody na ceste ovplyvňovala bezpečnosť - ponechali svetlá zapnuté," radí rezort.

Pripomína, že v urgentných prípadoch môžu slovenskí občania v Španielsku kedykoľvek volať na pohotovostné číslo Veľvyslanectva SR v Madride. "Zároveň môžu v prípade cestovania do zahraničia využiť službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke MZVEZ SR alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka," dodalo ministerstvo.