Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort zahraničia:V partnerstvách SR je významná spolupráca s Nemeckom

Na archívnej snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (vľavo) a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR - Martin Baumann

V roku 2019 pokračovala podľa MZVaEZ SR tiež vysoká intenzita bilaterálneho dialógu s Francúzskom, ktorého vyvrcholením bola nástupná návšteva prezidentky Čaputovej vo Francúzsku v júli 2019.

Bratislava 20. januára (TASR) – Popri spolupráci so susednými štátmi je v strategických partnerstvách SR v rámci Európskej únie významná spolupráca s Nemeckom, ktoré je dlhodobo najväčším obchodným partnerom Slovenska. Vyplýva to z hodnotenia priorít zahraničnej a európskej politiky z dielne Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

"Vysoká dynamika bilaterálnych vzťahov bola v marci a auguste 2019 podporená návštevami na úrovni prezidentov a vo februári 2019 v rámci samitu V4 + DE navštívila SR spolková kancelárka Angela Merkelová. Pre obe krajiny spoločná symbolika 30. výročia demokratických zmien v Európe vyvrcholila účasťou prezidentky SR Zuzany Čaputovej na oslavách 30. výročia pádu Berlínskeho múra v novembri 2019," uviedlo ministerstvo. Rámcom pre systematický kontakt medzi rezortmi vlád oboch krajín je Akčný plán prehĺbeného dialógu na obdobie rokov 2019 – 2021.

V roku 2019 pokračovala podľa MZVaEZ SR tiež vysoká intenzita bilaterálneho dialógu s Francúzskom, ktorého vyvrcholením bola nástupná návšteva prezidentky Čaputovej vo Francúzsku v júli 2019. Rozvoj vzťahov v rámci Akčného plánu strategického partnerstva na roky 2018 - 2022 bude aj naďalej východiskovým rámcom pre dynamiku bilaterálnej relácie.