Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva by chcel stavať nové moderné digitálne nemocnice

Na archívnej snímke nápis na budove, v ktorej sídli Ministerstvo zdravotníctva SR na Limbovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Primárne vidíme možnosti vo výstavbe moderných digitálnych nemocníc, ktoré spĺňajú prísne zelené štandardy, a v zmysluplnej rekonštrukcii existujúcich nemocničných zariadení, povedala hovorkyňa.

Bratislava 2. januára (TASR) - Rezort zdravotníctva by chcel v rámci programu plánu obnovy vybudovať nové moderné nemocnice. Predstaviť si vie aj to, že by sa zdroje programu využili na reformné účely v zdravotníctve. Pre TASR to povedala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Program si podľa jej slov vyžaduje detailne pripravené projekty, spĺňajúce digitálny a zelený rozmer, ako aj udržateľnosť, projekty musia spĺňať aj ďalšiu podmienku. Ich najneskoršia realizácia má byť do roku 2026.

"Primárne vidíme možnosti vo výstavbe moderných digitálnych nemocníc, ktoré spĺňajú prísne zelené štandardy, a v zmysluplnej rekonštrukcii existujúcich nemocničných zariadení. Finálnemu rozhodnutiu bude predchádzať optimalizácia siete nemocníc, na ktorej rezort pracuje," komentovala.

Potenciálne reformné oblasti v rámci tohto programu sú podľa MZ SR napríklad reforma ústavnej zdravotnej starostlivosti, dlhodobá zdravotná starostlivosť, starostlivosť o duševné zdravie, riešenie akútnej zdravotnej starostlivosti, reforma ambulantnej starostlivosti, stabilizácia personálu a iné.

Dodala, že MZ SR postupnými systematickými krokmi pracuje aj na naplnení záväzkov z programového vyhlásenia vlády.