Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva chce zmeniť úhrady zubných náhrad

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predstavitelia Slovenskej komory zubných technikov si myslia, že zdravotné poisťovne by mohli prispievať slovenským pacientom na zubné korunky či celkové snímateľné náhrady vo vyššej sume.

Bratislava 5. septembra (TASR) – Problematikou úhrady zubných koruniek a zubných náhrad, na ktorú poukázali predstavitelia Slovenskej komory zubných technikov (SKZT), sa Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zaoberá. Individuálne zhotovované stomatologické náhrady budú súčasťou vyhlášky schválenej vládou, ktorá ustanovuje Zoznam zdravotníckych pomôcok na mieru. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Vyhlášku ešte čaká proces schvaľovania v Národnej rade SR. Podľa Eliášovej zmení pravidlá úhrad a preskripcie zdravotníckych pomôcok. „V zozname bude umožnené pravidelne upraviť podmienky, pri ktorých môže byť pomer úhrady zdravotnej poisťovne a doplatku poistenca zmenený, čo doteraz nebolo možné,“ povedala hovorkyňa.

„Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) v minulosti viackrát zvyšovala cenu bodu za výkon v stomatológii, naposledy k 1. júlu 2019, keď sa cena bodu zvýšila z 0,0855 na 0,09 eura,“ hovorí Slávka Gáborová z referátu marketingu VšZP. Poisťovňa je podľa nej ochotná diskutovať o požiadavkách SKZT, ale na zmenu výšky úhrad je potrebná spolupráca a súčinnosť MZ SR, poisťovne aj SKZT.

Rokovaniam so zástupcami komory je otvorená aj zdravotná poisťovňa (ZP) Dôvera. „Sme ochotní podporiť zmeny, ktoré budú viesť k vyššej kvalite alebo efektivite pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti našim poistencom,“ uviedol PR špecialista poisťovne Matej Štepiansky. Doplnil však, že aktuálnu výšku úhrad určuje ministerstvo Zoznamom zdravotníckych pomôcok na mieru.

Zoznamom sa riadi aj Union ZP. „Poisťovňa každoročne aj poskytovateľom zubno-lekárskej starostlivosti zvyšuje úhrady a neuplatňuje u nich limity. Pritom každá ďalšia úprava úhrady musí reflektovať na disponibilné zdroje verejného zdravotného poistenia, na ktorého potrebu dofinancovania opakovane upozorňujeme,“ tvrdí hovorca Union ZP Matej Neumann.

Predstavitelia SKZT si myslia, že zdravotné poisťovne by mohli prispievať slovenským pacientom na zubné korunky či celkové snímateľné náhrady vo vyššej sume a MZ SR by malo zreálniť ceny zubných náhrad z verejného zdravotného poistenia. Komora poukázala na to, že ceny v tejto oblasti neboli aktualizované viac ako dve desiatky rokov a priblížila, že pacient si priemerne dopláca za celkovú zubnú náhradu raz toľko, ako je platba zo strany zdravotnej poisťovne. Korunky a mostíky si pacient spravidla hradí v plnej výške.